Foto: Reuters/Scanpix
Vairāki desmiti šāvienu atskanējuši kādā Kopenhāgenas kafejnīcā, kurā noticis vārda brīvības aizstāvju pasākumus "Māksla, zaimi un izteiksmes brīvība", nogalinot vienu, bet ievainojot trīs cilvēkus, sestdien ziņo ārvalstu mediji.

Apšaudē bojā gājis viens no pasākuma apmeklētājiem un ievainoti trīs policisti, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Kopenhāgenas policija paziņojusi, ka uzbrukumā vainojams viens šāvējs un viņa meklēšana turpinās. Apšaude esot bijusi iepriekš izplānota.

"Dāniju šodien satrieca aukstasinīgs terorakts," paziņojusi Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita, uzverot, ka viss liecina – notikušais bijis terorakts.

Pasākumu organizējis latviešu izcelsmes zviedru karikatūrists, mākslinieks Lāršs Vilks, kurš vairākkārt saņēmis draudus pravieša Muhameda karikatūru dēļ, ko uzzīmējis pirms astoņiem gadiem.

Vairāk nekā 30 lodes cauršāvušas kafejnīcas "Krudttoenden" logus un vismaz divus cilvēkus no ēkas nācās iznest uz nestuvēm. Viens no viņiem bijis policista formas tērpā, atsaucoties uz vietējiem medijiem vēsta ziņu aģentūra "Associated Press".

"Es dzirdēju kādu šaujam ar automātisko ieroci un kādu kliedzam. Policija uzbrucējiem atbildēja, atklājot uguni, un es paslēpos aiz bāra. Sajūta bija sirreāla, kā filmā," pavēstījis Nīls Ivars Lārsens, kurš pasākumā uzstājies ar runu.

Helle Merete Briksa, kura ir viena no pasākuma organizatorēm atklājusi, ka Vilks apšaudē nav ievainots. "Es redzēju maskās tērptus vīriešus paskrienam garām. [..] Ievainoti daži policisti," viņa pastāstīja, norādot, ka notikušo uzskata par uzbrukumu Vilkam.

Pasākumā piedalījies arī Francijas vēstnieks Fransuā Zimerē, kurš pēcāk mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstījis, ka apšaudē nav cietis.

68 gadus vecais Vilks jau vairākkārt saņēmis nāves draudus, jo 2007.gadā uzzīmēja karikatūru, kurā pravietis Muhameds attēlots kā suns.

Kādai sievietei iepriekš piespriesti desmit gadi cietumā par uzbrukuma Vilkam plānošanu, savukārt 2010.gadā divi brāļi centušies nodedzināt mākslinieka māju Zviedrijas dienvidos. Arī viņi tika apcietināti.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" policija publicējusi aizdomās turamā attēlu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!