Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ceturtdien aicinājis par jaunā korupcijas novēršanas biroja vadītāju izvēlēties kādu ārvalstnieku, tādā veidā cīnoties ar kukuļošanu, kas Ukrainā ir plaši izplatīta.

"Es šajā amatā iesaku uzaicināt kādu, kas nenāk no Ukrainas. Šai personai būs viena priekšrocība - nekādu saistību ar Ukrainas politisko eliti," pirmajā jaunā Ukrainas parlamenta sēdē norādīja Porošenko. "Nevienu, kas ir kāda bērna krusttēvs vai ģimenes loceklis. Tehnokrāts, kas ir vienlīdz distancējies no visiem politiskajiem spēkiem, kuram mēs visi uzticamies un kurš parādīs mūsu darba efektivitāti."

Ukrainas jaunā valdība ir apņēmusies īstenot ambiciozu reformu programmu, lai atstātu iespaidu uz starptautiskajiem līderiem, kā arī atjaunotu novārgušo ekonomiku un izskaustu plaši izplatīto kukuļņemšanu.

Oktobrī Porošenko, kurš ir arī viens no Ukrainas miljardieriem, veicināja jaunu korupcijas novēršanas likumu pieņemšanu, kas kalpoja kā viens no viņa priekšvēlēšanu kampaņas galvenajiem stūrakmeņiem.

Organizācijas "Transparency International" Ukrainas nodaļas vadītājs Andrijs Marusovs norādīja, ka Porošenko iniciatīvas ir pēdējā iespēja. "Transparency International" pēdējā publiskotajā korupcijas uztveres indeksā starp 177 valstīm Ukraina ierindojās 144.vietā.

Kā ziņu aģentūrai AFP norādīja Marusovs, "ja netiks veikti nekādi uzlabojumi, mēs riskējam atgriezties melnajā caurumā pirms desmit gadiem, kur būs vieta ar nosaukumu Ukraina, kam būs visi Ukrainas simboli, bet tā būs bankrotējusi valsts".

Naudas piesavināšanās, kukuļņemšana un kukuļdošana Ukrainā nav nekas jauns, tomēr iepriekšējā prezidenta Viktora Janukoviča valdīšanas laikā tā sasniedza iepriekš nepieredzētus apmērus.

Pieaugot konfliktam Ukrainas austrumos, vecajām problēmām no jauna tiek pievērsta uzmanība un korupcija tiek uzskatīta par galveno iemeslu, kas bremzē Ukrainas armijas efektivitāti un morālo stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!