Ja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu neapstādinās, viņš ies tālāk, bet apturēt viņu tagad var tikai Ukraina, tāpēc tai ir nepieciešami letālie aizsardzības ieroči, intervijā LTV7 raidījumam "Segodņa utrom" pastāstīja pirmais neatkarīgās Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks.

Kravčuks intervijā skaidro, ka Ukrainas aizsardzības stiprināšana ir Eiropas interesēs.

"Ja Putinu neapstādinās, viņš ies tālāk, esmu par to pārliecināts. Pašlaik tikai Ukraina var apturēt Putinu, bet mūsu armija izrādījās nespējīga pret Krievijas militāro spēku, tāpēc lūdzam letālus aizsardzības ieročus. Atkārtoju, aizsardzības. Mums saka – ir jārisina situācija diplomātiskā ceļā. Es jau neiebilstu, bet, ja diplomātija balstās uz kāršu namiņa, tad to neviens neklausa".

Ukraina jau tagad nav pasargāta no situācijas eskalācijas, Kravčuks atbild uz jautājumu par to, vai ieroču piegāde Kijevai neizprovocētu turpmāku Maskavas agresiju.

"Ja mums pateiktu, ka starp NATO un Putinu ir kaut kāda vienošanās, ka viņš tālāk neies. Bet to mums neviens nesola. Ukraina neprasa nevienam nākt un mirt par to. Mēs paši mirsim par Ukrainas zemi!"

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko centienus apkarot korupciju Kravčuks vērtē kritiski. Jaunā pretkorupcijas biroja izveide notiek lēni pārāk demokrātiskās vadītāja izraudzīšanas dēļ, viņš uzskata.

Pirmais neatkarīgās Ukrainas prezidents domā, ka valstī nepieciešama federalizācija. Ja pirms desmit gadiem Ukrainas reģioni iegūtu lielākas pilnvaras, Krimas aneksija vai nemieri Ukrainas Austrumos nebūtu iespējami, norāda Kravčuks.

Krimu atgūt Ukraina varēs tikai tad, kad pašā Krievijā sāksies juku laiki, prognozē politiķis. "Ja Krievija turpinās tikpat agresīvu, pašu tautai nedraudzīgu politiku, tā var nonākt līdz sabrukšanas robežai.
Putinam vai kādam citam nāksies nodarboties ar Krieviju, nevis Krimu. Tad to jautājumu, varētu atrisināt Ukrainas labā", atzīst Kravčuks.

Tagad 81. gadu vecais Leonīds Kravčuks 1991. gadā kļuva par pirmo neatkarīgās Ukrainas prezidentu, amatā pavadot līdz 1994. gadam.

Pirms tam viņš bija Ukrainas PSR Augstākās padomes priekšsēdētājs. Pēc Augusta puča Maskavā viņš izstājās no Komunistiksās partijas un Ukrainas vārdā parakstīja Belovežas gāršas līgumu – Neatkarīgo Valstu Savienības (NVS) izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!