Foto: AP/Scanpix
Sociālajos tīklos ir simtiem neīstu personu kontu, kuru pārvaldītāji interneta vidē intensīvi raksta komentārus ar Kremlim labvēlīgu viedokli, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Daudzi no šiem kontiem tiek apkalpoti no "troļļu fermas" – Interneta izpētes centra Sanktpēterburgā, kur darbinieki caurām diennaktīm strādā 12 stundu garās maiņās un saņem salīdzinoši prāvu atalgojumu.

Divus mēnešus šajā iestādē strādājis arī Sanktpēterburgas blogeris Marats Burkhards, kurš intervijā ar "Radio Brīvā Eiropa" atklāj par tipisku "troļļu fermas" darbdienu.

135 komentāri 12 stundās

Marats kopā ar 20 citiem cilvēkiem strādājis nodaļā, kuras uzdevums ir Krievijas pašvaldības tīmekļa vietnēs rakstīt prokremliskus komentārus.

Darbu dabūt nav bijis viegli, viņš atzīst. Sākumā jāparāda savas rakstnieka spējas ar kādu neitrālu tematu, piemēram, veģetārisma plusiem un mīnusiem, viņš stāsta.

Pēc tam uzdevumi kļūst tematiskāki, piemēram, jāpauž domas par Krievijas "humānajiem konvojiem". Priekšnieki tad vērtē kandidāta piemērotību amatam.

Marats norāda, ka pats ir prorietumnieciski noskaņots, tāpēc savas domas bijis jāslēpj, citādi darbā netiktu pieņemts. "Viņi pastāvīgi veic ideoloģiskās pārbaudes visam uzrakstītajam. Es pāris reizes tiku pieķerts," stāsta blogeris.

Alga Maratam bijusi 45 000 rubļu (aptuveni 714 eiro) mēnesī, kuras saņemšanai gan jāizpilda kvota. "Tā ir īsta fabrika. Tur ir produkcijas kvotas, par kuru izpildi tu saņem 45 000 rubļu. Kvota ir 135 komentāri 12 stundu maiņā," viņš atklāj. Pēc katrām divām nostrādātām dienām pienākas divas brīvdienas.

Jāņem vērā, ka vienam komentāram nevajadzētu būt īsākam par 200 zīmēm, tāpēc kolēģi nesarunājas, tikai raksta. Darba sistēmu Marats raksturo kā "represīvu". Par minūtes kavējumu no algas tiek atvilkti 500 rubļi.

"Uz darbiniekiem visu laiku tiek izdarīts spiediens. Par katru sīkāko novirzi ir sodi. Tu pastāvīgi dzīvo atlaišanas draudos. Tā nav pārāk civilizēta atmosfēra," viņš stāsta.

"Ļaundara" atspēkošana

Četrus stāvus augstajā Savušķina ielas ēkā atrodas dažādas nodaļas, kas nodarbojas ar blogiem, ziņām, visa veida attēlu, demotivatoru (satīrisks attēls par tēmu), grafiku un video veidošanu, stāsta blogeris. Tomēr nekāda staigāšana apkārt un draudzēšanās nenotiekot – visi sēž kabinetos pa 20 cilvēkiem un dara savu darbu.

Marata departamenta uzdevums bijis rakstīt komentārus dažādu pašvaldību interneta vietņu forumos. Tas parasti noticis grupiņās pa trim cilvēkiem. Viens no viņiem – "ļaundaris" – pauž nepiekrišanu un neapmierinātību ar varasiestādēm, bet abi pārējie iesaistās diskusijā, atspēkojot viņa viedokli, stāsta blogeris. Tas tiek darīts, lai radītu ticamības efektu. 

Lai pārliecinātu par savu taisnību, kāds no atspēkotājiem izmanto grafiku vai tēmai atbilstošu attēlu, bet otrs ievieto saites uz rakstiem, kas apstiprina "pareizo" viedokli, skaidro Burkhards.

"Tādā veidā mūsu mazā trijotne šķērso visu valsti, apstājoties katrā forumā no Kaļiņingradas līdz Vladivostokai. Mēs radām ilūziju par īstu aktivitāti šajos forumos. Mēs kaut ko uzrakstām un atbildam cits citam," stāsta Marats.

Komentāru rakstītājiem tiek iedoti atslēgas vārdi, kuriem jāparādās ierakstos, lai tie būtu piemēroti meklēšanas servisiem.

Tipisks uzdevums: "Ukrainā ir NATO karavīri"

Marats ar reālu piemēru ilustrē, kā notiek "troļļa" darbs.

Tēma: Ukrainas bruņotajos spēkos ir NATO karavīri

Atslēgas vārdi: Ukrainas ziņas; Krievija un Ukraina; Ukrainas politika; Ukraina; NATO; PMK (privāta militārā kompānija)

Uzdevums: Sākt tematu 35 pašvaldību forumos

Darbs sākas pēc tam, kad citā nodaļā strādājošs "trollis" ar lietotājvārdu "flcrbgrjn" sociālajā tīklā "Live Journal" publicē ierakstu, kurā norāda, ka Ukrainas pusē karo ārzemju algotņi, sniedzot saiti uz video, kurā esot redzami divi amerikāņi Mariupolē.

"Kijevas hunta regulāri uzrīda savus medijus Krievijai, un tie bezkaunīgi melo. Viņi apgalvo, ka Krievijas bruņotie spēki karo Ukrainas teritorijā, bet atsakās sniegt jebkādus pierādījumus (jo tādu nav). Bet jautājumā par Ukrainas bruņotajiem spēkiem, Kijevā nostiprinājušās amerikāņu marionetes teic, ka nav pierādījumu par ārzemju algotņu un Rietumu izlūkdienestu aģentu pievienošanos to rindām –, viņi melo un pat nesarkst!"

Drīz vien šis ieraksts, saskaņā ar alfabētisko sarakstu, parādās Astrahaņas pilsētas forumā. Tad darbu, atbildot "flcrbgrjn" ierakstam, sāk "ļaunais trollis" ar lietotājvārdu "Yana24".

"Par kādiem NATO algotņiem tu runā? Viņi nofilmējuši tur kaut kādus amerikāņus – nu, un? Joprojām nav skaidrs, ko viņi tur darīja. Krievija kā parasti vaino Ukrainu par lietām, ko pati dara. Visi jau sen runā par jūsu pašu algotņiem, un tie joprojām nav izvesti!"

Ar dusmīgu atbildi "Yana24", nāk klajā otrs "trollis", publicējot saiti uz citu rakstu par amerikāņu karavīru "klātbūtni" Mariupolē.

"Tu vispār lasi tekstu? Ja tu sekotu tēmai, tad zinātu, cik daudz pierādījumu jau tagad ir sniegts, ka karš Ukrainā notiek tāpēc, ka Rietumi un Porošenko negrib mieru. Ir atrastas Rietumu karavīriem piederošas mantas, un tagad ir atrasti paši karavīri. Vai ir atrasti pierādījumi par Krievijas karavīriem Ukrainā? Vai atrasti paši karavīri? Nē!"

Tad seko trešā "troļļa" iznāciens, kurš apsūdz Rietumus divkosībā un publicē demotivatoru savas domas ilustrēšanai.

"Rietumi ir tik divkosīgi: katrā diskusijā par Ukrainas konfliktu Rietumi vaino Krieviju, lai gan apgādā Ukrainas spēkus ar PMK karavīriem, kuri pārstāv NATO. Tā ir dubulto standartu politika!"

Foto: Publicitātes attēli

Pēc Astrahaņas seko Bijska, Brjanska, Veļikijnovgoroda, Valdivostoka, Volgograda, divi forumi Voroņežā, daži viskrievijas forumi, bet pašās beigās krievu alfabēta pēdējie burti – Čita un Čerepoveca.

Obamas košļājamā gumija

Vaicāts par pašu jocīgāko uzdevumu, ko nācies pildīt "troļļu fermā", Marats piemin gadījumu ar ASV prezidentu Baraku Obamu, kurš vizītes laikā Indijā košļājis košļājamo gumiju.

"Tev par to ir jāuzraksta 135 komentāri, un nekautrējies izpausties. Raksti, ko gribi, tikai bieži ieliec vārdu Obama un papildini ar apsaukāšanos," skaidro blogeris.

Šajā uzdevumā bijis nosacījums vienmēr nonākt pie jau sagatavota secinājuma, ka "Obama ir pērtiķis, kurš nesaprot neko no kultūras".

Viens no galvenajiem "troļļu fermas" uzdevumiem ir rakstīt komentārus Krievijas ideoloģisko pretinieku vietnēs. Iestādē ir arī angļu un ukraiņu valodas nodaļas, stāsta Marats. Ar komentāriem tiek bombardētas raidsabiedrības CNN un BBC, kā arī citi mērķi. Svešvalodās strādājošo darbinieku algas esot 65 000 rubļu (1031 eiro) vai augstākas.

"Vairums vāciešu atbalsta Putinu"

Lai gan lielākoties visi resursi tiek mobilizēti Ukrainas kara tematikas aprakstīšanai un Rietumu kritizēšanai, gadījušies arī uzdevumi, kuros jāslavē Krievija.

"Vienreiz man bija jāraksta, ka vairums vāciešu atbalsta Putina politiku. Uzdevums skanēja tā: "Pasaki, ka vairums vāciešu atbalsta Putina politiku un ir neapmierināti ar Merkeli." No kurienes viņi to izrāva, es nezinu, bet man bija par to jāraksta," atceras Burkhards.

Ja diskusija ir par Putinu, "ļaunais trollis" sēj šaubas. Pareizticīgo Ziemassvētkos Putins tika fotografēts kopā ar tautu parastā ciema baznīcā pie Voroņežas. Stāsts tiek pieteikts ar sajūsmu par to, cik brīnišķīgs cilvēks ir Putins, stāsta Marats.

"Ļaunais trollis" tam nepiekrīt. "Labi, izbeidziet. Putins uz Voroņežu devās, lai celtu savu popularitāti," raksta "fermas" darbinieks.
Uz to otrs "trollis" atbild: "Kas tev kaiš, par kādu popularitāti tu runā? Jā, viņš ir populārs, bet viņam popularitāte nav vajadzīga, viņš vienkārši grib būt kopā ar parastiem cilvēkiem."

Foto: Reuters/Scanpix

Darbinieki politiski neizglītoti

Vairākums "troļļu fermas" darbinieku ir parasti jauni cilvēki, kas vienkārši vēlas nopelnīt naudu, skaidro Marats. Viņu politiskā izglītība nesniedzas tālāk par to, kas ir Putins un Obama. "Protams, viņi visi ir par Putinu, bet viņi ir pilnīgi politiski neizglītoti," stāsta blogeris. Viņi neuzdod liekus jautājumus un dara to, ko viņiem liek.

Ir arī tādi, kas no visas sirds vēlas cīnīties pret Obamu un par "Doņeckas Tautas Republiku", atzīst Burkhards.

"Tas ir sliktākais. Tur ir sava veida kafetērija ar kafijas automātiem un kafiju. Pusdienas pārtraukumā var dzirdēt cilvēkus, kuri visu dienu rakstījuši visas šīs lietas, bet tā vietā, lai dzertu kafiju un runātu par kaut ko citu, viņi ar putām uz lūpām turpina diskutēt par to pašu. Joprojām grib kaut ko pierādīt. Tur ir fanātiķi," norāda "troļļa" arodu izmēģinājušais blogeris.

Marats no šī darba aizgājis pats, jo nav redzējis jēgu turpināt šo nodarbi. "Pieredzes ziņā - es to ieguvu, un turpināt nebija nekādas nozīmes, tas viss ir absurdi. Es nepiekrītu šai ideoloģijai, es esmu pilnīgi pret to. Es biju ienaidnieka nometnē. Ar diviem mēnešiem bija gana, lai saprastu, kā tas darbojas," stāsta Burkhards, papildinot, ka darbs tur ir tik grūts, ka arī nopelnītajai naudai vairs nav nozīmes.

"Starp citu, katru reizi, kad parādās žurnālists un mēģina tikt iekšā, un pajautāt kaut ko, tur iestājas liels satraukums. Visi aizkari ir aizvērti. Mums dienas laikā aizliegts iet ārā uz ielas. Viņiem ir patiešām bail no žurnālistiem," piebilst blogeris.

Pilnu interviju ar Maratu Burkhartu var lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!