Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministrija apstiprinājusi, ka astoņas lidmašīnas pietuvojušās ASV Aļaskas ziemeļu krastam, kur tos kādu laiku pavadījuši arī amerikāņu iznīcinātāji, ziņo BBC.

"Četrus iznīcinātājus "MiG 31" un divus degvielas uzpildes lidaparātus pavadīja arī divi stratēģiskie bumbvedēji "Tu-95". Krievijas gaisa karaspēku lidmašīnas lidoja apmēram 55 jūras jūdzes no Aļaskas krastiem un apmēram 40 jūras jūdzes no Kanādas jūras robežas," teikts Krievijas puses paziņojumā.

Lai gan Krievijas puse apgalvo, ka lidmašīnas "lidinājušās" neitrālajā gaisa telpā, ASV un Kanāda saka, ka iznīcinātāji bijuši arī gaisa telpas aizsardzības identificēšanas zonā, tāpēc arī nācies iesaistīt amerikāņu un kanādiešu gaisa karaspēkus.

Pretrunas starp konflikta pusēm ir par iesaistīto lidaparātu skaitu. ASV un Kanāda runā par sešiem krievu lidaparātiem, kamēr Krievija apgalvo, ka lidojuši astoņi. Savukārt Krievija runā, ka gaisā tos pārtvēris tikai viens ASV iznīcinātājs, bet amerikāņi un kanādieši runā par vairākiem iznīcinātājiem.

Jau ziņots, ka trešdien divi krievu iznīcinātāji pārkāpuši Zviedrijas gaisa telpu, un, lai tos pārtvertu, Zviedrijas armija pacēla vairākus iznīcinātājus. Savukārt piektdien ASV paziņoja, ka šonedēļ fiksēti krievu militārie lidaparāti pie Aļaskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!