Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas kosmosa aģentūra pirmdien, 1.septembrī, apstiprināja, ka pieci gekoni, kas piedalījās bezsvara stāvokļa un seksuālās uzvedības eksperimentā kosmosā, ir miruši, vēsta portāls "The Guardian".

Federālā kosmosa aģentūra izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka satelīts "Photon-M" ir atgriezies uz zemes, kā plānots nokrītot Orenburgas reģionā, taču visa "apkalpe" ir gājusi bojā misijas laikā.

Aparātā atradās četras gekonu mātītes un viens tēviņš.

Krievijas zinātnieki eksperimenta laikā centās noskaidrot, kā bezsvara stāvoklis varētu ietekmēt gekonu seksuālos paradumus.

Biomedicīnas problēmu institūta pārstāvis, kas piedalījās eksperimentā, paskaidroja, ka gekoni miruši aptuveni nedēļu pirms nolaišanās uz zemes. Viņš piebilda, ka ir pārāk agri runāt par gekonu nāves cēloņiem, ko speciālisti vēl izmeklēs.

Portāls norāda, ka Krievijas kosmosa aģentūra eksperimentējusi arī ar augļu mušiņu sūtīšanu kosmosā. Eksperiments bija veiksmīgs – augļu mušiņas uz zemes atgriezās dzīvas. Kosmosā nosūtīja arī sēnes un sēklas, lai zinātnieki pēc tam varētu noskaidrot, kā atrašanās izplatījumā ietekmē tās.

2007. gadā jau tādi dzīvnieki kā smilšu peles, tritoni, zirnekļi, tauriņi, gliemeži un baktērijas veiksmīgi izbraukājuši kosmosu. Tos visumā palaida starptautiskie zinātnieki no Krievijas teritorijas.

Šī gada maijā Krievijas prezidents paziņoja, ka valsts varētu ieguldīt kosmosa pētījumus 52 miljardus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!