Foto: AP/Scanpix

Ir pagājuši jau desmit gadi, kopš konsorcija "YukosSibneft Oil" vadītājs Mihails Hodorkovskis krita Krievijas prezidenta Vladimira Putina nežēlastībā un nonāca aiz restēm. Šajā laikā viņš esot iemācījies sadzīvot ar vienmuļo cietuma režīmu un paredz spēku izmaiņas viņaprāt stagnējošajā Krievijas politikā, raksta "Sky News".

Šajos desmit gados no Krievijas bagātākā cilvēka Hodorkovskis ir kļuvis par pasaules slavenāko politisko ieslodzīto. "Cietums ir lielisks "izlīdzinātājs". Es zaudēju daudz, kad nonācu cietumā, bet daudziem, kas ierodas, pieder tik maz, bet to šeit nevar redzēt. Cietums mūs tādā jocīgā veidā visus padara vienādus," joko Hodorkovskis.

Viņš stāsta, ka Karēlijas reģiona cietumā, kurā viņš dzīvo, viņam ik dienu ir astoņu stundu darbs, regulāras kameru pārbaudes, kā arī nedaudz laiks, lai lasītu, rakstītu vai tikto ar juristiem. "Mums ir silti, kas ir ļoti svarīgi," intervijā "Sky News" norāda bijušais uzņēmējs.

Naktīs esot kluss, taču gaisma vienmēr paliek ieslēgta un ik pēc pāris stundām barakas pārbauda sardze. Drēbes cietumniekiem tiek izsniegtas un regulāri mazgātas, tāpat ir viena kopēja tualete, kas esot tīra. Reizi nedēļā iespējams ieiet arī dušā. "Dažkārt ēdienā ir redzamas arī gaļas pēdas, bet cietuma veikalā dažkārt pieejami svaigi dārzeņi."

Ik pēc diviem mēnešiem viņš drīkst saņemt 20 kilogramus lielu sūtījumu no mājām. "Es prasu, lai sūta riekstus, žāvētus augļus un kafiju," atklāj politiskais ieslodzītais, "pēc desmit gadiem cietumā tu iemācies rūpēties par savu veselību".

Reiz valsts veiksmīgākais uzņēmējs tika apcietināts 2003. gadā un apsūdzēts divos smagos, taču savstarpēji pretrunīgos noziegumos. Lielākā daļa gan norāda, ka viņa lielākais "noziegums" bija ienākt politikā un radīt Putinam nepatīkamu pretestību.


Jautāts, kā viņš vērtē nesen notikušos arestus Ziemeļu Ledus okeānā, kad septembrī uz naftas platformas tika apcietināti "Greenpeace" aktīvisti un žurnālisti, Hodorkovskis norāda, ka Kremlis atkal piegriež skrūves. "Kādu laiku pret viņiem izturēsies kā pret apcietinātajiem krieviem, cerot, ka tas atturēs citus, taču vēlāk viņi tiks atbrīvoti."

"Putins savu nostāju ir parādījis ļoti skaidri - viņš izdara spiedienu, bet tie, kas tam nepakļaujas, saņem vēl lielāku spiedienu. Ja Krievijas tauta pakļaujas viņa varai, viņš skrūves palaiž vaļīgāk, bet ja viņi pretojas - viņš tās pievelk. Ja šo sistēmu pieņem arī ārvalstnieki, kāpēc gan viņam rīkoties citādāk."

Viņaprāt, tas gan ir novedis pie tā, ka valsts stagnē un zaudē stabilitāti jeb atrodas uz ceļa, kas atkal var novest pie revolūcijas. Stagnācijas pazīmes, viņaprāt, ir acīmredzamas - neaizvietojama, nefunkcionējoša vara zaudē fleksibilitāti, kļūst veca un pamazām brūk korupcijas dēļ.

"Valsts zaudē stabilitāti dažādu neizbēgamu krīžu rezultātā. Savukārt opozīcija, kas vērsta uz evolucionāru attīstību, pakāpeniski nomainās pret radikāļiem," uzskata ieslodzītais. Viņaprāt, Krievijai ir divas iespējas - lejupvērstas reformas, kuras īsteno pats Putins vai arī augšupvērstas reformas, kuras krīzes dēļ pieprasa tautas masas.

"Otrajā gadījumā pastāv visai liels risks, ka tās visdrīzāk var kļūt par revolūciju, kas Krievijas gadījumā varētu nozīmēt, ka esošo autoritāro režīmu nomaina citas personas."

Hodorkovskim, kuram šogad palika 50 gadi, jābūt atbrīvotam nākamā gada augustā, taču ir izskanējušas baumas, ka pret viņu aizsākts gatavot vēl kādu lietu. Jautāts, vai jaunas apsūdzības varētu paildzināt viņa dzīvi nebrīvē, reiz bagātākais cilvēks Krievijā norāda, ka pēdējo desmit gadu laikā ir sapratis, ka nekas nav neiespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!