Foto: Reuters/Scanpix

Asu kritiku Krievijas varai un prezidentam Vladimiram Putinam veltījis bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa, norādot, ka Maskavas konfrontācija ar Rietumiem un konflikts Ukrainā liecina, ka Kremlis izmanto metodes, kas Rietumos jau sen "ir izdzīvotas", vēsta "Deutsche Welle".

"Krievija no Eiropas un pasaules atpaliek vairāk nekā par 30 gadiem," Nobela Miera prēmijas laureāta Valensas vārdus citē aģentūra KNA5. Gadījumā, ja izceltos militārs konflikts ar NATO, Krievijai nebūtu nekādu izredžu gūt panākumus, ir pārliecināts eksprezidents.

"Labākajā gadījumā viņi mums uzsitīs dažus zilumus," uzskata Valensa.

Krievijas atpalicība izpaužas gan garīgā, gan demokrātijas attīstības jomā, gan kopumā, skaidro Valensa. "Tāpēc arī Krievija lieto metodes, no kurām civilizētā Eiropa sen ir atteikusies. Viņi mēģina mūs biedēt ar kodolieročiem. Tomēr neaizmirsīsim par to, ka Rietumiem un NATO ir daudz modernāki kodolieroči, bet mēs viņiem nedraudam, mēs esam pāri tam," bijušā Polijas līdera teikto intervijā laikraksta "Die Zeit" pielikumam, citē aģentūra RT.

Rietumiem būtu jāizstrādā politika, kas liktu Krievijai "atgriezties uz pareizā ceļa". "Mums ir jāparāda Krievijai, ka tā kļūs varena - ne konfrontācijā ar mums, ne karā, bet pateicoties savai gudrībai un bagātībām, jo tās patiešām viņai ir," skaidro Valensa.

Rietumiem ir asi jāreaģē uz Krievijas militārajiem lidojumiem Eiropā, pārliecināts Valensa. "Mums ir jāizrāda vīrišķība un tieši jāpasaka, ka, ja mūsu teritorijā ielidos kāda lidmašīna, tā tiks notriekta," pauž bijušais "Solidaritātes" līderis. Lai gan Rietumu rīcībā ir pietiekami resursi, lai uzvarētu Krieviju, no militāras konfrontācijas ar Maskavu ir jāizvairās, jo karā ietu bojā daudz cilvēku, brīdina Valensa.

"Trešajā gadu tūkstotī ar tankiem vairs neuzvar. Šodien miera un labklājības komponentes ir brīvība un atvērtas robežas. Bet Putins dara visu otrādi - viņš iet nevis uz priekšu, bet atpakaļ. Viņš traucē nostiprināt civilizāciju. Un uzvarēt viņš nevar - viņš noteikti cietīs sakāvi," paredz ievērojamais poļu politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!