Foto: AFP/Scanpix
Šī gada otrajā ceturksnī Krievija ieņēmusi līdera pozīciju naftas un naftas produktu eksportā pasaulē, pirmo reizi kopš PSRS sabrukuma apsteidzot Saūda Arābiju, vēsta aģentūra "Bloomberg" ar atsauci uz Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) datiem.

Vidējais naftas eksporta apjoms no Krievijas otrajā ceturksnī veidoja 7,4 miljonus barelu diennaktī, bet no Saūda Arābijas - septiņus miljonus barelu diennaktī.

Salīdzinot ar šī gada pirmo ceturksni, Krievija palielinājusi naftas eksporta apjomus par 0,15 miljoniem barelu diennaktī. Tajā pašā laikā naftas pārdošanas apjomi no Saūda Arābijas samazinājušies par 0,38 miljoniem barelu diennaktī.

Saūda Arābija ir lielākais ražotājs naftas eksportētājvalstu organizācijā OPEC. 2008. gadā šī organizācija pieņēma lēmumu samazināt ogļūdeņraža ieguvi, lai uzturētu naftas cenu pasaules tirgū. Tieši tāpēc Saūda Arābija bija spiesta samazināt eksportu.

Krievija OPEC neietilpst, tomēr šī organizācija vairākkārt aicinājusi Maskavu samazināt naftas eksportu, ko ierēdņi faktiski atteikušies darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!