Krievijas un Francijas līgums par divu "Mistral" klases helikopteru bāzes kuģu piegādi Krievijai tiks oficiāli lauzts tuvākajā laikā, un ir noteikti termiņi un summa, kuru Francija samaksās Krievijai par līguma laušanu, ziņu aģentūrai "RIA Novosti" pavēstīja Krievijas prezidenta palīgs militāri tehniskās sadarbības jautājumos Vladimirs Kožins.

"Visas sarunas jau ir pabeigtas, jau viss ir noteikts — gan termiņi, gan summas. Es ceru, ka vistuvākajā laikā tiks parakstīta vienošanās par līguma laušanu, un tad tiks paziņota summa, kuru Francija mums samaksās," ceturtdien sacīja Kožins.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Ivs Ledriāns pirms tam paziņoja, ka Francija nepiegādās Krievijai "Mistral" un ka Francijai tas izmaksās apmēram 1,2 miljardus eiro.

Jau ziņots, ka Francijas presidents Fransuā Olands pirmdienas vakarā solīja "tuvākajās nedēļās" pieņemt lēmumu par to, vai Krievijai tiks piegādāti "Mistral".

2011.gadā parakstītais 1,2 miljardu eiro vērtais līgums par '' Mistral " tipa desantkuģiem paredz, ka pirmais kuģis ar nosaukumu "Vladivostok" tiktu piegādāts Krievijai pērn oktobrī vai novembrī, bet otrais ar nosaukumu "Sevastopoļ" tiktu piegādāts šogad. Šis līgums glāba no atlaišanas tūkstošiem kuģubūves uzņēmuma DCNS Sennazēras kuģubūvētavas strādnieku.

Pirmā kuģa piegāde pērn novembrī tika atlikta uz nenoteiktu laiku saistībā ar Krievijas dalību Ukrainas konfliktā. Apmēram 400 Krievijas militārie jūrnieki, kuri izgāja apmācības uz šī kuģa, decembrī atgriezās Krievijā.

Krievija ir brīdinājusi, ka pieprasīs dārgu kompensāciju no Francijas, ja šo kuģu piegāde tiks atcelta.

Līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas NATO dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis, kas bažījas par kuģu nonākšanas Krievijas bruņojumā negatīvo ietekmi uz to drošības situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!