Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas un Kipras prezidenti Vladimirs Putins un Niks Anastasiadis trešdien parakstījuši vienošanos, kas dos Krievijas karakuģiem piekļuvi Kipras ostām.

"Mēs parakstījām daudzus dokumentus, kas attiecas uz mūsu militāro sadarbību. Piemēram, par mūsu kuģu iebraukšanu Kipras ostās," žurnālistiem atklāja Putins.

Viņš skaidroja, ka Kipras ostās novietotie kuģi pārsvarā tiks izmantoti starptautiskās pretterorisma un pirātisma apkarošanas operācijās.

"Es nedomāju, ka tam vajadzētu kādu satraukt," norādīja Putins.

Kipra, kas ir stipri atkarīga no Krievijas investīcijām, noraidīja līguma nozīmīgumu, paziņojot, ka Krievijas kuģiem vienmēr bijusi piekļuve Kipras ostām. Vienkārši šī ir pirmā reize, kad jautājums par piekļuvi izdalīts atsevišķā līgumā, norādīja kāds avots Kipras valdībā.

Kopš Ukrainas konflikta dēļ Krievijai saasinājušās attiecības ar Rietumiem, Maskava centusies satuvināties ar atsevišķām Eiropas Savienības (ES) valstīm, tostarp Kipru, Grieķiju un Ungāriju.

Amatpersonas Briselē bažījas, ka Maskava šādi cenšas vājināt ES apņēmību un novērst sankciju pastiprināšanu pret Krieviju.

Krievija šonedēļ restrukturēja 2,5 miljardu eiro aizdevumu, ko tā piešķīra Kiprai 2011.gadā, samazinot ikgadējo procentu likmi no 4,5% līdz 2,5%.

Krievija meklējusi piekļuvi saviem karakuģiem Vidusjūras ostām, kopš zaudēja militāro bāzi Sīrijas piekrastē.

Aģentūra TASS ziņoja, ka trešdien noslēgtais līgums ļaus arī Krievijas kuģiem un kara lidmašīnām izmantot Kipras ostas un lidostas humāno krīžu gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!