Foto: morgueFile
Krievija piedāvājusi Polijai kopā būvēt Baltijas atomelektrostaciju (AES) Kaļiņingradas apgabalā, piektdien vēsta "RIA Novosti".

Ar šādu paziņojumu nāca klajā Polijas infrastruktūras ministrs Cezarijs Grabarčiks pēc Krievijas - Polijas starpvaldību ekonomiskās sadarbības komisijas sēdes.

Pēc Grabarčika vārdiem, Krievija plāno eksportēt AES elektroenerģiju uz Eiropu un Polija šajā var palīdzēt.

Kā vēstīts, stacijas pirmā akmens ielikšanas laikā Krievija vēlreiz atgādināja, ka piedalīties Baltijas AES projektā ir aicināti arī privāti investori, tostarp, ārvalstu.

Pēc AES uzbūvēšanas Kaļiņingradas apgabals no rajona ar enerģijas deficītu pārvērtīsies par enerģijas eksportētāju. Tiek uzskatīts, ka stacija varēs kompensēt elektroenerģijas trūkumu, kas radīsies Baltijas reģionā Ignalinas AES slēgšanas rezultātā Lietuvā.

Stacija atradīsies Kaļiņingradas apgabala Nemanas rajonā, 15 kilometru attālumā no Nemanas pilsētas (Ragaine), kas atrodas pie Nemunas upes - aptuveni 12 kilometrus no Lietuvas robežas un 65 kilometrus no Polijas.

Pirmā bloka palaišana, kura jauda būs 1150 megavatu, ieplānota 2016. gadā. Otro bloku plānots nodot ekspluatācijā 2018. gadā. Kopējā stacijas jauda veidos 2300 megavatu.

Baltijas atomelektrostacijas būvniecības investīciju apjoms ir aptuveni pieci miljardi eiro (3,5 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!