Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas enerģētikas giganta "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers sestdien paziņojis, ka Ukrainai esot pilnībā jāsedz pēdējo četru gadu laikā piešķirtās gāzes cenu atlaides un jāatmaksā Maskavai 11,4 miljardi ASV dolāru.

Millers norādījis, ka Maskava šonedēļ anulējusi tā dēvētos Harkovas līgumus, kuri piešķīra Ukrainai līdz 2017.gadam gāzes cenu atlaides apmaiņā pret krievu piekļuvi Krimas ostām. Maskava līgumus anulēja pēc Krimas aneksijas, un tagad, pēc Millera domām, Kijevai esot jāsedz atlaižu dēļ nesaņemtā gāzes cenas daļa.

"Atlaides summa, kas tika piešķirta laikā, kad Harkovas līgumi bija spēkā, ir 11,4 miljardi dolāru. Tā ir summa, kuru Krievijas valdība, Krievijas budžets nav saņēmis," uzstājoties Krievijas televīzijā, uzsvēra Millers.

Šī atlaide faktiski bijis avansa maksājums par Melnās jūras flotes bāzes izmantošanu Sevastopolē, taču pēc Krimas aneksijas Krievijai par to vairs neesot jāmaksā, norādīja "Gazprom" vadītājs.

Pagājušajā nedēļā, atceļot atlaides, Krievija jau paaugstinājusi par 80% Ukrainai piegādājamās gāzes cenu un tagad pieprasa Kijevai maksāt 485,5 dolārus par 1000 kubikmetriem.

Turklāt "Gazprom" pieprasa tūlītēju samaksu par pēdējā laikā piegādāto gāzi, un šī summa sastāda vēl 2,2 miljardus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!