Foto: AFP/Scanpix
Visā Krievijā pirmdien notika prezidenta vēlēšanās uzvarējušā premjerministra Vladimira Putina pretinieku un atbalstītāju mītiņi, un Maskavā un Sanktpēterburgā tika aizturēti apmēram 550 nesankcionētu protesta akciju dalībnieku.

Maskavā Puškina laukumā tūkstošiem cilvēku piedalījās opozīcijas mītiņā, pieprasot sarīkot pirmstermiņa prezidenta un Valsts domes vēlēšanas. Pēc policijas ziņām, mītiņā bija pulcējušies apmēram 14 000 cilvēku, tomēr opozīcija apgalvo, ka policija mākslīgi samazinot oficiāli paziņoto opozīcijas akciju dalībnieku skaitu. Plašsaziņas līdzekļi vēstīja par 20 000 līdz 30 000 dalībniekiem.

Pēc mītiņa radikāli kreisais politiķis Sergejs Udaļcovs no Kreisās frontes aicināja savus piekritējus neizklīst un palikt Puškina laukumā tik ilgi, kamēr "aizies Putins". Laukumā palika vairāki simti cilvēku un policija apmēram stundu aicināja viņus izklīst, bet pēc tam sāka laukumā esošos aizturēt. Tika aizturēti vismaz vairāki desmiti cilvēku, tostarp Udaļcovs, viens no kustības "Solidaritāte" līderiem Iļja Jašins un blogeris Aleksejs Navaļnijs. Daļa mītiņotāju sarīkoja nesankcionētu gājienu uz Triumfa laukumu, kur daļu no viņiem aizturēja policija, bet pārējos policisti piespieda doties uz tuvējo metrostaciju.


Savukārt Manēžas laukumā, tāpat kā svētdienas vakarā, pulcējās tūkstošiem Putina atbalstītāju.

Maskavā pie Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) ēkas pirmdien tika aizturēti desmitiem nereģistrētās partijas "Cita Krievija" dalībnieku un atbalstītāju, kuri sarīkoja nesankcionētu protesta akciju. Aizturēto vidū bija kustības līderis Eduards Ļimonovs. Pēc policijas ziņām, aizturēti 50 cilvēki, bet "Cita Krievija" apgalvoja, ka aizturēto skaits ir apmēram 100.

Opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs no kustības "Solidaritāte" pirmdien arī aicināja cilvēkus akcijā "Baltais aplis" vakarā veidot loku apkārt Kremlim, tomēr šī akcija nenotika, jo Kremli bija aplenkuši policisti, turklāt policija plašsaziņas līdzekļos brīdināja šajā akcijā nepiedalīties.

Pavisam Maskavā pirmdienas vakarā aizturēti apmēram 250 nesankcionēto protesta akciju dalībnieku, paziņoja Maskavas iekšlietu pārvalde.

Pēterburgā Īzaka laukumā, pēc policijas ziņām, nesankcionētā protesta akcijā piedalījās apmēram 800 cilvēku, no tiem 300 cilvēku tika aizturēti, informēja Pēterburgas iekšlietu pārvalde. Protestētāji Īzaka laukumā bloķēja autosatiksmi uz līdzās esošās ielas.

Krievijas federācijas subjektu - republiku, novadu un apgabalu -centros pirmdien notika mītiņi Putina atbalstam, kuros piedalījās arī vietējās amatpersonas un valsts uzņēmumu darbinieki.

Daudzās Krievijas pilsētās protesta akcijas rīkoja Putina pretinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!