Foto: Reuters/Scanpix

Realitātē Krievija uzvedas pat sliktāk nekā Staļina laikos, un ir manāmi pirmie nekonvenciālie kara elementi - kiberuzbrukumi, informācijas un propagandas uzbrukumi -, tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "1:1" norādīja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Viņa arī norādīja, ka vajag panākt, lai cilvēki izstrādātu imunitāti pret Krievijas informatīvo karu un propagandu. Vienlaikus gan Grībauskaite pauda pārliecību, ka, piemēram, vienots Eiropas televīzijas kanāls krievu valodā diezin vai panāks šādu efektu.

Tāpat Grībauskaite norādīja, ka Krievijas mērķis ir destabilizēt situāciju Ukrainā un novilcināt laiku, taču taujāta par to, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu destabilizēt Eiropas Savienību (ES), viņa skaidroja, ka "Eiropai nav vājo punktu uz kuriem viņš varētu spiest".

Runājot, par sankcijām, ko ES ieviesusi pret Krieviju, Lietuvas prezidente uzsvēra, ka, viņasprāt, sankcijas vajag pagarināt, jo netiek ievērota Minskas vienošanās un "realitātē joprojām turpinās karš".

"Viņš [Putins] jau gana ir destabilizējis savu Krieviju, bet tā ir viņa darīšana, ko viņš dara savā valstī," norādīja Grībauskaite.

Savukārt, taujāta par iemesliem, kādēļ Lietuvā atkal atjaunots obligātais kara dienests, prezidente skaidroja, ka tas darīts, reaģējot uz pašreizējo ģeopolitisko situāciju. "Uzreiz pēc iestāšanās NATO virmoja ilūzija, ka kāds izdarīs to [aizsargās] mūsu vietā," pauda Grībauskaite, piebilstot, ka ar profesionālo armiju vien nav iespējams izveidot gana lielas armijas rezerves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!