Foto: AFP/Scanpix

Lai bez raizēm pārdzīvotu gaidāmo ziemu, Ukrainai pietrūkst deviņu līdz desmit miljardu kubikmetru gāzes, pirmdien izteicies Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks pagājušajā nedēļā izteicās, ka normālai apkures sezonas norisei šoziem Ukrainai pietrūkst aptuveni piecu miljardu kubikmetru gāzes.

Tomēr Novaks norāda, ka Ukrainas patiesais gāzes iztrūkums varētu būt divtik lielāks, jo aptuveni pieci miljardi kubikmetru gāzes Ukrainas gāzes krātuvēs ir uzskatāma par tā dēvēto bufergāzi, kas nepieciešama, lai krātuvēs uzturētu nepieciešamo spiedienu.

Ukrainas gāzes krātuvēs šobrīd ir piepildītas 52% un tajā atrodas 16,7 miljardi kubikmetru gāzes, liecina Eiropas gāzes krātuvju operatoru asociācijas apkopotie dati.

Novaks pauž viedokli, ka, atskaitot bufergāzi, Ukraina šoziem var rēķināties ar krātuvēs esošajiem vien 11 līdz 12 miljardiem kubikmetru gāzes.

"Pēc mūsu aplēsēm, iztrūkums veido deviņus līdz desmit miljardus kubikmetru. Tas, protams, ir liels apjoms. Ir nepieciešams atjaunot piegādes, lai nodrošinātu normālu ziemas norisi un Ukrainas energoapgādes līdzsvaru, un tādējādi arī uzticamas piegādes patērētājiem Eiropā," paziņoja Krievijas enerģētikas ministrs.

Krievijas gāzes gigants "Gazprom" šovasar pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādiem. Tāpat "Gazprom" Ukrainai noteicis priekšapmaksu.

Novaks norāda, ka trūkstošās gāzes piegādes Ukrainai šoziem varētu nodrošināt "Gazprom", paužot gatavību gāzes piegādi valstij atsākt jau šomēnes.

Tomēr, lai saņemtu gāzi, Ukrainai nākšoties izpildīt virkni priekšnosacījumu.

"Gazprom" ir gatavs Ukrainai piegādāt piecus miljardus kubikmetru gāzes, ja Ukraina par tiem samaksās iepriekš.

Savukārt vēl piecus miljardus kubikmetru "Gazprom" varētu piegādāt pēc jauna Ukrainas pieprasījuma.

Gāzi Ukraina varētu iegādāties par cenu 385 dolāri par 1000 kubikmetru.

Septembra beigās Krievija un Ukraina panāca sākotnējo vienošanos gāzes jautājumā.

Panāktā vienošanās paredzēja, ka Ukraina līdz oktobrim samaksās Krievijai divus miljardus ASV dolāru, savukārt līdz gada beigām - vēl ne mazāk kā 1,1 miljardu dolāru.

Pagājušajā ceturtdienā tika paziņots par Krievijas, Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) trīspusējo gāzes sarunu nākamās kārtas atlikšanu.

Savukārt Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Prodans pirmdien paziņoja, ka nākamā sarunu kārta varētu notikt pēc nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!