Foto: Kadrs no video

Vācijas Federālais izlūkošanas dienests (BND) iesniedzis slepenu ziņojumu, kurā teikts, ka Krievija Austrumukrainas kaujiniekiem nodevusi pretgaisa aizsardzības kompleksus "Pancir" ("Панцир"), atsaucoties uz vācu laikrakstu "Bild", vēsta portāls "Inopresa".

Minētās iekārtas nodošana notikusi 15. un 25. augustā. Šāda tipa bruņojums nav Ukrainas armijas rīcībā, norāda medijs. Tāpat ziņojumā esot informācija par separātistu kaujinieku apmācīšanu Krievijas teritorijā.

Krievijā ražotie pretgaisa aizsardzības kompleksi "Pancir" bruņoti gan ar zenītložmetēju, gan raķetēm, kā arī aprīkoti ar savu radaru. Kompleksus izvieto gan uz kāpurķēžu, gan riteņu šasijām.

"Pancir" raķetes var iznīcināt līdz 20 kilometriem tālu mērķi un 15 kilometru augstumā lidojošu objektu. Ložmetēja efektīvās darbības attālums ir četri kilometri. Kompleksa apkalpē ir trīs cilvēki.

Video: "Pancir-S1" uz "Kamaz" šasijas

Vēstīts, ka 17. jūlijā virs Ukrainas austrumiem no prokrievisko kaujinieku kontrolētās teritorijas notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777". Nīderlandes izmeklētāji secināja, ka lidaparātā lielā ātrumā ietriekušies daudzi nelieli objekti. Tas apstiprina aizdomas, ka lidmašīnu skāruši pretgaisa aizsardzības raķetes eksplozijas raidīti šrapneļi.

Līdzšinējās ziņas liecina, ka reisa MH17 notriekšanas gadījumā varētu būt izmantota pretgaisa aizsardzības sistēma "Buk", ko Krievija nodevusi kaujiniekiem.

 Lai gan paši kaujinieki noliedz tāda bruņojuma esamību savā rīcībā, tas ir pretrunā ar aculiecinieku, video un foto liecībām. To, ka promaskavisko spēku kontrolētajā teritorijā dažas stundas pirms MH17 notriekšanas redzējuši "Buk" iekārtu, raidsabiedrībai BBC apliecinājuši trīs atsevišķi aculiecinieki - civiliedzīvotāji.

Video: "Buk"
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!