Foto: Reuters/Scanpix

Piecu augošo ekonomiku – Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un Dienvidāfrikas - savienība BRICS vēlas izaicināt pasaules finansiālās sistēmas atkarību no ASV politikas un stiprināt starptautisko likumu varu, tomēr nav plānu veidot kopīgu militāro un politisko savienību, par Krievijas prezidenta Vladimira Putina stāstīto vēsta raidsabiedrība RT.

"BRICS gadījumā mēs redzam veselu kopumu vienotu stratēģisko interešu," ekskluzīvā intervijā aģentūrai "Itar-Tass" skaidrojis Putins, kurš apmeklē BRICS samitu Brazīlijā. 

"Pirmkārt, tas ir kopīgs mērķis reformēt starptautisko monetāro un finanšu sistēmu," norādīja Putins, skaidrojot, ka pašreizējā formā tā ir netaisnīga pret BRICS valstīm un jaunajām ekonomikām kopumā. BRICS valstīm būtu jābūt lielākai teikšanai Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules Bankas lēmumu pieņemšanas sistēmā, uzskata prezidents. BRICS valstis arī vēlas radīt kopīgu attīstības banku, akcentēja Putins.

Otra kopīga ilgtermiņa interese ir "stiprināt starptautisko likumu varu un ANO vadošo lomu starptautiskajā sistēmā", piebilda Putins. "Godīgi runājot, bez Ķīnas un Krievijas principiālās nostājas Sīrijas jautājumā Drošības padomē, notikumi šajā valstī attīstītos pēc Lībijas un Irākas scenārija," uzsvēra Putins.

Svarīgs jautājums, ko BRICS valstis izskata savā samitā, ir "pieaugošais vienpusējo sankciju gadījumu skaits" turpina prezidents. "Nesen Krievija tika pakļauta ASV un tās sabiedroto sankciju uzbrukumam. Mēs esam pateicīgi mūsu BRICS partneriem, kuri dažādās formās ir kritizējuši šādu praksi," stāstīja Putins, pret kura vadīto valsti ir vērstas sankcijas par tās agresiju Ukrainā.

Putins skaidro, ka būtu jārada sistēma, kas palīdzētu novērst to valstu "novārdzināšanu", kas nepiekrīt ASV un tās sabiedroto lēmumiem, tā vietā veicinot uz "savstarpēju cieņu" balstītu dialogu.

Tāpat valstīm jāsadarbojas, lai radītu noteikumus "atbildīgai rīcībai globālajā informācijas telpā", kas balstītos tādos principos kā "valsts suverenitātes respektēšana, neiejaukšanās iekšējās lietās, cilvēktiesību un brīvību ievērošana" norāda Krievijas prezidents.

"Es uzskatu, ka ir laiks pacelt BRICS lomu jaunā līmenī un padarīt mūsu savienību par neatņemamu globālās pārvaldības sistēmas daļu ilgtspējīgai attīstībai," nobeidz Vladimirs Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!