Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lielbritānijas izlūkošanas aģenti, kuri strādā citās pasaules valstīs, tikuši pārvietoti, jo Krievija un Ķīna guvusi pieeju slepenai informācijai, kas atklāj to, kā šie aģenti darbojas, kāds avots valdībā atklājis raidsabiedrībai BBC.

Šobrīd nav pierādījumu tam, ka kādam varētu būt nodarīts kaitējums, pastāstījis avots.

Saskaņā ar laikraksta "Sunday Times" vēstīto, Maskava un Pekina atšifrējušas dokumentus, ko nozadzis un pirms diviem gadiem nopludinājis bijušais amerikāņu specdienestu darbinieks Edvards Snoudens.

Krievija guvusi piekļuvi aptuveni vienam miljonam slepenu failu. Arī Ķīnai izdevies atšifrēt dažādus failus, tādējādi iegūstot informāciju, kas atmasko aģentus.

Informācija, kas nonākusi Krievijas un Ķīnas rīcībā ietver ziņas par to, kā darbojas britu specdienests, tādēļ arī veikta aģentu pārvietošana, un līdz ar to Lielbritānija vairs nevar iegūt sev "ļoti svarīgu" informāciju, BBC skaidrojis valdības pārstāvis. 

Savukārt BBC korespondents Kris Meisons paudis pārliecību, ka šīs informācijas noplūšanai ir ne tikai "tiešas sekas", proti, aģentu pārvietošana, bet arī "iespējas zaudējums", jo pārvietotie aģenti vairs nestrādās vietās, kur veica noderīgu darbu.

Edvards Snoudens jau 2013. gadā medijiem nopludināja liecības par ASV izlūkdienestu globālo izsekošanas programmu. Tiek lēsts, ka pirms došanās prom no ASV, viņš kopumā lejupielādējis 1,7 miljonus dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!