Foto: AFP/Scanpix

Krievija un Ķīna sestdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā atbalstīts Arābu līgas miera plāns Sīrijai, kas paredz, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nodod savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiek izveidota nacionālas vienotības valdība.

Par rezolūciju balsoja visas pārējās 13 Drošības padomes dalībvalstis, tomēr Krievija un Ķīna izmantoja savas pastāvīgās dalībvalsts tiesības un uzlika veto.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vairākas stundas pirms balsojuma žurnālistiem teica, ka Maskava iebilst pret to, ka rezolūcija esot vienpusīga, jo nosodot tikai Asada režīmu, bet ne bruņotos opozīcijas grupējumus. Tomēr Drošības padomes pastāvīgās dalībvalsts ASV vēstniece Sūzana Raisa nosauca Krievijas iesniegtos rezolūcijas projekta grozījumus par nepieņemamiem.

Pēc balsojuma Raisa nodēvēja Krievijas un Ķīnas rīcību par kaunpilnu, to nosodīja arī citas valstis.

Jau ziņots, ka Krievija un Ķīna arī 5.oktobrī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā bija nosodīta Sīrijas režīma vardarbība pret protestētājiem.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Ārējā izlūkdienesta vadītājs Mihails Fradkovs otrdien dosies uz Sīriju, lai tiktos ar šīs nemieru pārņemtās valsts prezidentu Bašaru al Asadu, sestdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija. Tās paziņojumā nav sniegta sīkāka informācija par vizītes mērķi.

Taču Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Gatilovs mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis, ka Lavrova un Fradkova gaidāmā vizīte Damaskā "apliecina stingro apņemšanos panākt konflikta politisku risinājumu".

Situācija Sīrijā ir būtiski saasinājusies, jo sestdienas naktī Sīrijas armijas artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā tika nogalināti vairāk nekā 200 cilvēki.

Maskava kategoriski iestājas pret aicinājumiem censties panākt režīma maiņu Sīrijā, kas ir svarīga Krievijas bruņojuma importētāja. Sīrijas ostā Tartusā atrodas Krievijas jūras kara flotes materiāli tehniskā atbalsta punkts.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!