Foto: AP/Scanpix

Krievija un tās prezidents Vladimirs Putins pasaulē ir mazāk populāri nekā ASV un tās līderis Baraks Obama, liecina Pjū pētījumu centra 40 valstīs veiktās aptaujas rezultāti.

Tikai 30% no 45 000 aptaujāto pozitīvi attiekušies pret Krieviju, turklāt Putins ir populārs tikai katram ceturtajam respondentam. Visnegatīvāk pret Krieviju attiecas Polijā un Jordānijā - šajās valstīs par Krieviju slikti domā 80% iedzīvotāju. Polijas iedzīvotāju negatīvo attieksmi pētnieki skaidro ar smago vēsturisko mantojumu. Savukārt Jordānijā Krievijas tēlu pasliktinājis tās atbalsts Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam un bēgļu pieplūdums no šīs valsts, uzskata pētījuma autori.

Spēcīgs pretkrievisks noskaņojums konstatēts arī Izraēlā - 74% aptaujāto vidū, Japānā - 73% aptaujāto vidū, Ukrainā - 72% aptaujāto vidū, kā arī Vācijā un Francijā - 70% aptaujāto vidū. ASV pret Krieviju negatīvi attiekušies 67% respondentu. Pirms diviem gadiem tie bija tikai 37%. Pozitīvi pret Krieviju patlaban attiecas 22% amerikāņu.

Lielākais iedzīvotāju atbalsts Krievijai ir Vjetnamā, kur to pozitīvi vērtē 75% iedzīvotāju. Vairākums iedzīvotāju pret Krieviju attiecas pozitīvi tikai vēl divās valstīs - Ķīnā - 51% un Ganā - 56%. Vairākās citās Āfrikas valstīs, kā arī Indijā, Pakistānā, Argentīnā un Peru respondenti nespēja izteikt savu viedokli par Krieviju.

Pjū pētījumu centrs norāda, ka gandrīz visos pasaules reģionos ASV ir populārākas nekā Krievija. Eiropā tie ir 69% pret 26%, Āfrikā - 79% pret 37%, Latīņamerikā - 67% pret 29%, Āzijā un Klusā okeāna reģionā - 66% pret 37%. Tikai Tuvajos Austrumos pret abām valstīm attiecas vienlīdz negatīvi - attiecīgi pozitīvi pret ASV attiecas 29%, bet pret Krieviju - 25%.

Savukārt Vladimira Putina tēls pasaulē ir vēl sliktāks. Ārpus Krievijas negatīvi pret viņu attiecas 58% respondentu. Visvairāk Putina kritiķu ir Spānijā - 92%, Polijā - 87%, Francijā - 85%, Ukrainā - 84% un Austrālijā - 81%.

Ne tik viendabīga attieksme pret Putinu ir Āzijā, Āfrikā un Latīņamerikā. Pozitīvi pret Putinu attiecas 70% vjetnamiešu un venecuēliešu. Vienlaikus Peru kritiski pret viņu attiecas 52% iedzīvotāju, bet Kenijā - 45%.

Kā norādīts pētījumā, visos pasaules reģionos ASV līderis Baraks Obama izrādījies daudz populārāks nekā Putins. Eiropā viņu atbalsta 75% respondentu, bet Putinu - tikai 15%. Āfrikā tie ir attiecīgi 77 un 32%, bet pašās ASV - attiecīgi 41 un 21%. Tikai Tuvajos Austrumos abu līderu reitings ir samērā līdzīgs - attiecīgi 36 un 25%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!