Foto: Publicitātes foto

Krievijas agresijas gadījumā Rietumeiropai būs grūtības sevi aizsargāt, paziņojis bijušais NATO Eiropas spēku virspavēlnieka vietnieks - ģenerālis Ričards Širefs.

Intervijā raidsabiedrībai BBC britu ģenerālis sacīja, ka NATO dalībvalstīm Krievijas agresijas draudu dēļ vajadzētu pārbruņoties. Širefs intervijā atzina, ka runas par bruņojuma stiprināšanu starp Eiropas valstīm nav populāras finansiālās situācijas dēļ, taču piebilda, ka NATO ir jādomā "par sava potenciāla atgūšanu". "Es nešaubos, ka šī ideja nav populāra, bet mūsu [Eiropas valstu] politiķiem ir jāsaprot, ka viņiem ir pienākums rīkoties, ja mēs nopietni ceram, ka alianse mūs nākotnē aizstāvēs," norādīja ģenerālis.

Viņš uzskata, ka Eiropas valstis "ir mazinājušas savas militārās spējas" un tagad to vadātājiem "jāparakņājas kabatās un jātērē nauda aizsardzībai". Širefs arī sacīja, ka NATO samitā Velsā ir jāparāda Krievijai, ka alianse nopietni attiecas pret aizsardzības jautājumiem.

Ģenerālis piebilda, ka drošības situācija Eiropā mainījās pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas un kauju sākuma Ukrainas austrumos. Šajās kaujās bojā gājuši vairāk kā 2000 cilvēku un tās nerimstas. Britu ģenerālis uzskata, ka ir "acīmredzamas pretrunas starp retoriku, kuru mēs dzirdam no NATO komandieru mutes, un to, ko valstis [NATO dalībnieces] gatavas darīt praksē".

"NATO būs ļoti grūti izmantot nepieciešamos spēkus gan no gaisa, gan jūras, bet, lai novērstu jebkuru avantūru Krievijas puses, īpašas problēmas būs ar sauszemes spēkiem," brīdina ģenerālis.

BBC norāda, ka līdz šī gada martam ģenerālis Širefs bija visaugstākā ranga brits NATO struktūrās.

Video: Krievijas armijas militārās mācības


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!