Foto: EPA/LETA

ASV tiek ierobežotas šīs valsts pilsoņu vēlēšanu tiesības, konstatēts Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) ziņojumā "Par situāciju cilvēktiesību garantēšanā ASV".

"ASV tiek pieņemti likumdošanas akti, kas padara stingrākus pieejas vēlēšanu iecirkņiem noteikumus," teikts 63 lappušu garajā ziņojumā.

"Funkcionējošā vēlēšanu sistēma ar elektoru kolēģijas starpniecību noved pie tā, ka dažu štatu iedzīvotāju balsīm matemātiski ir lielāks svars nekā citu štatu iedzīvotāju balsīm," teikts ziņojumā.

"Pateicoties pastāvošajai sistēmai, trīsreiz ASV vēsturē par prezidentu tika ievēlēts kandidāts, kurš savācis mazāk vēlētāju balsu nekā viņa pretinieks," uzsvēra ziņojuma autori. Pēdējā no šīm trim reizēm bija prezidenta vēlēšanas 2000.gadā.

Ziņojumā arī tiek minēta vēlētāju reģistrācijas sistēmas nepilnība un citēts ASV tieslietu ministra Ērika Holdera teiktais, ka šī sistēma esot saglabājusies no "pirmsplūdu" laikiem.

"Saskaņā ar Tautas skaitīšanas biroja datiem no 75 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu, kuri neizmantoja tiesības balsot prezidenta vēlēšanās 2008.gadā, 60 miljoni to nespēja izdarīt tāpēc, ka nebija reģistrēti, jo reģistrācija saistīta ar daudzām apgrūtinošām procedūrām," teikts Krievijas ĀM ziņojumā.

"Savu pilnvaroto pārstāvju ar balsstiesībām abās ASV Kongresa palātās vēl arvien nav vairāk nekā pusmiljonam Kolumbijas distrikta (Vašingtonas) iedzīvotāju, kuriem tomēr ir pienākums maksāt nodokļus," teikts šajā ziņojumā.

Krievijas ĀM ir informācija, ka vairāk nekā 5,8 miljoniem amerikāņu ir atņemtas vēlēšanu tiesības viņu sodāmības dēļ.

"25% amerikāņu gaidāmajās prezidenta vēlēšanās nobalsos ar balsu nolasīšanas elektronisko ierīču palīdzību. Vairāk nekā 54% gadījumu balsotāji nezinās, tieši kā šis mehānisms fiksējis viņu balsi," teikts ziņojumā.

"Šīs elektroniskās ierīces ir atzītas par ļoti vienkāršām ārēju manipulāciju veikšanai. Pēc Argonnas nacionālās laboratorijas (Ilinoisas štatā) pētījuma rezultātiem, jebkurš ļaunprātis, kas beidzis astoņas vidusskolas klases, ir spējīgs izgatavot nepieciešamo aprīkojumu tieša ieraksta elektroniskā aparāta tālvadībai.Tam nepieciešamās izmaksas ir 26 ASV dolāri (14 lati)," konstatē ziņojuma autori.

"Starp citiem vēlēšanu likumdošanas pārkāpumiem ir gadījumi, kad datubāzu pareizības pārbaude tiek kavēta, iepriekšējas balsošanas rezultātu nelikumīga izdrukāšana pirms vēlēšanu sākuma, uzskaites ierakstu koriģēšana vai dzēšana, vēlētāju izslēgšana no balsojošo skaita (tostarp pēc partijas un rases piederības pazīmēm), datu vākšana un glabāšana par to, kurš un kā balsojis, kas ir acīmredzams konstitucionālo tiesību uz balsošanas slepenību pārkāpums," teikts Krievijas ĀM ziņojumā.

Krievijas ĀM ziņojums ir sagatavots neilgi pirms ASV prezidenta vēlēšanām, kuras paredzētas 6.novembrī

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!