Foto: AFP/Scanpix

Krievijas hakeri ir izmantojuši nepilnību "Microsoft Windows" un citās operētājsistēmās, lai izspiegotu datorus, ko izmanto NATO, Eiropas Savienība (ES) un Ukraina.

Uzbrukumi skāruši arī enerģētikas un telekomunikāciju kompānijas, paziņoja kiberizlūkošanas firma "iSight Partners".

"iSight" paskaidroja, ka nav precīzas informācijas par hakeru iegūtajiem datiem. Tomēr, balstoties uz uzbrukuma objektiem un formu, tai ir izdomas, ka meklētā informācija bijusi par krīzi Ukrainā, kā arī diplomātiskiem, enerģētikas un telekomunikāciju jautājumiem.

"iSight" par šo caurumu jau paziņojusi korporācijai "Microsoft". "Microsoft" pārstāvis paskaidroja, ka kompānija otrdien plāno palaist automātisku atjauninājumu visām ievainojamajām "Windows" versijām.

Ne Krievijas valdība, ne NATO, ne ES vai Ukrainas valdība pagaidām nav sniegušas komentārus.

Kā paskaidrojuši "iSight" kompānijas pētnieki, viņuprāt, hakeri esot no Krievijas, balstoties uz programmatūras kodā atrastajiem valodas pavedieniem un uzbrukuma objektiem.

Lai gan tehniski nav iespējams noteikt, vai hakeriem ir tieša saistība ar Krievijas valdību, "iSight" kiberspiegošanas nodaļas vadītājs Džons Hulkvists tic, ka hakeriem ir atbalsts no kādas valsts, jo veikta spiegošana, nevis kiberuzbrukumi. Viņš arī norādīja, ka uzbrukuma objektiem ir cieša saistība ar kāda interesēm un šajā gadījumā saskatāma saikne ar Krieviju.

Kā norādīja uzņēmums, pētnieki atklājuši pierādījumus, ka dažas no Ukrainas valdības datorsistēmām ir inficētas, bet nespēja noteikt precīzus uzbrukuma objektus.

Uzbrukumos izmantota vēl nezināma metode, kas spējusi virtuāli tikt garām visiem aizsardzības mehānismiem, paskaidroja "iSight" galvenais analītiķis Drū Robinsons.

"iSight" veiktais pētījums ir jaunākais, kas sasaista Maskavu ar vairākiem ievērojamiem kiberspiegošanas gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!