Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas hakeri, kuri pagājušajā gadā piekļuva Baltā nama datortīklam, varēja lasīt ASV prezidenta Baraka Obamas neslepenās e-pasta vēstules, atsaucoties uz "The New York Times", ziņo raidsabiedrība BBC.

Ielaušanās bija daudz dziļāka, nekā iepriekš atzīts, norāda laikraksts. Amatpersonas ir atzinušas, ka neklasificētajā datortīklu sistēmā, kurai piekļuvuši hakeri, atradās arī sensitīva informācija.

Hakeru aktivitātes dēļ pagājušā gada oktobrī daļēji tika apturēta Baltā nama e-pastu sistēmas darbība.

"Hakeri, kuri iekļuva arī dziļi Valsts departamenta neslepenajā sistēmā, šķiet, nav piekļuvuši cieši apsargātajiem serveriem, kas kontrolē ziņu plūsmu no Obamas "BlackBerry", ko viņš vai palīgs izmanto nepārtraukti," raksta "The New York Times".

"Bet viņi ieguva piekļuvi to Baltā nama cilvēku un, iespējams, dažu ārpus tā e-pastu arhīviem, ar kuriem Obama regulāri komunicēja. No šiem kontiem viņi piekļuva e-pastiem, ko prezidents ir sūtījis un saņēmis," turpina laikraksts.

Baltā nama amatpersonas laikrakstam apstiprinājušas, ka klasificētie tīkli nav apdraudēti un hakeri slepenai informācijai nav piekļuvuši.

Daudziem Baltā nama darbiniekiem ir divi datori – viens darbam ar slepenu informāciju, otrs neslepenai komunikācijai, skaidro izdevums.

Tomēr amatpersonas ir atzinušas, ka neslepenajos tīklos dažkārt cirkulē augsti sensitīva informācija, tai skaitā darba plāni, sarakstes ar vēstniekiem un diplomātiem, sarunas par politiku, amatpersonām un likumdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!