Aptuveni 400 Krievijas jūrnieku, kuri gandrīz pusgadu atradās Francijā un piedalījās "Mistral" klases helikopteru desanta kuģa apmācībās, ceturtdien devušies atpakaļ uz Krieviju, vēsta Francijas mediji.

Saskaņā ar vienošanos, jūrniekiem, kuri mācībās piedalījušies jau kopš vasaras, vajadzēja atgriezties Krievijā ar kuģi, taču Francijas puse pagaidām vēl nav devusi atļauju par pirmo no diviem "Mistral" kuģu nodošanu Krievijas Federācijai.

"Ouest France" ziņo, ka jūrnieki atgriežas Krievijā ar mācību kuģi "Smoļnijs". Pavisam uz klāja atrodas 170 ekipāžas locekļi un 400 jūrnieki, kas bija gatavi vadīt "Mistral".

Francijas uzņēmums DCNS, kas ražoja kuģus, pauda cerību, ka lēmums par kuģa nodošanu "vēl var tikt pieņemts".

Savukārt "Itar-Tass", atsaucoties uz avotu Krievijas Jūras kaujas spēkos, vēsta, ka jūrnieki vēl var atgriezties Francijā gadījumā, ja Francija izlems nodot kuģus, nesagaidot starptautiskās tiesas lēmumu.

Jau vēstīts, ka Francija 2011. gadā piekrita būvēt un pārdot Krievijai divus "Mistral" klases desantkuģus. Pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015. gadā. Taču Krievijas agresijas Ukrainā dēļ pret Parīzi ir vērsts liels starptautisks spiediens, lai tā kuģus Krievijai nepārdod.

Francijas prezidents Fransuā Olands 25. novembrī paziņoja, ka kuģa piegāde Krievijai ir atlikta. Krievija solīja līguma nepildīšanas gadījumā tiesāties ar Franciju.

Tikmēr Krievijas jūrnieki jau kopš vasaras ir Francijā un ieziet apmācības uz kuģa "Vladivostoka". Novembrī Francijas medijs ziņoja, ka Krievijas jūrniekiem liegta uzkāpšana uz karakuģa.

Francijai priekšā ir grūta izvēle. Līguma laušana tai izmaksātu miljardiem dolāru un apdraudētu daudzas darbvietas, bet kuģu piegāde Krievijai, visticamāk, izpelnīsies asu NATO kritiku un pastiprinās bažas Polijā un Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!