Foto: PantherMedia/Scanpix

Garnizona tiesa Krievijas armijas karabāzē Gjumri, Armēnijā, trešdien Krievijas karavīram Valērijam Permjakovam piesprieda desmit gadus cietumā par dezertēšanu.

Permjakovam izvirzītās apsūdzības par septiņu cilvēku ģimenes - piecu pieaugušo un divu bērnu - nogalināšanu vēlāk izskatīs Armēnijas tiesa. Lietas izskatīšana notiks atbilstoši Krievijas likumiem.

Tiesu medicīnas ekspertīze Permjakovu atzinusi par pieskaitāmu, tika paziņots trešdienas sēdes gaitā. Ārsti arī norādījuši, ka nozieguma izdarīšanas brīdī Permjakovs nav atradies afekta stāvoklī.

Sēdes gaitā Permjakovs pirmo reizi sniedza publiskas liecības šajā lietā. Viņš paziņoja, ka armijas bāzi pametis, lai bēgtu uz Turciju. Automātu un nazi viņš paņēmis, lai uz robežas aizbaidītu suņus.

Kaut arī advokāts viņam ieteicis neiedziļināties slepkavības detaļās, bet koncentrēties uz ieroča zādzību, Permjakovs tomēr pieskārās arī slepkavības tēmai.

Ierindnieks paziņoja, ka kontrolējis savas darbības un labi atceras, kā ieradies Avetisjanu mājā. Tur viņš kopumā pavadījis vien 15 minūtes.

Viņš apgalvoja, ka nav grasījies nevienu nogalināt, bet vien pabaidīt nama iemītniekus.

Permjakovs apsūdzēts, ka Gjumri netālu no Krievijas armijas bāzes noslepkavojis vīrieti, sievieti, viņu pieaugušos dēlu un meitu, vedeklu un divus mazbērnus.

Seši upuri, arī pāra divus gadus vecā mazmeita, tika nošauti, bet pusgadu vecais mazdēls - nodurts.

Nozieguma vietā tika atrasti Permjakova zābaki un kalašņikovs. Viņš tika aizturēts, mēģinot bēgt uz Turciju, un kopš aizturēšanas brīža tiek turēts ieslodzījumā armijas bāzē.

Pēc upuru bērēm protesta akcijās pie Krievijas konsulāta Gjumri un armijas bāzes pulcējās tūkstošiem cilvēku, pieprasot nodot Permjakovu Armēnijas tiesai.

Cenšoties izlīgt ar Armēniju, Krievija piekrita kara tiesā Permjakovu tiesāt tikai par dezertēšanu ar dienesta ieroci, ieroča un munīcijas nozagšanu un glabāšanu.

Lietu par slepkavību izskatīs Armēnijas tiesa. Par slepkavībām viņam draud mūža ieslodzījums.

Permjakovs trešdien tiesā atzina vainu apsūdzībās par dezertēšanu un bruņojuma zādzību, pavēstīja Krievijas Ziemeļkaukāza kara apgabala preses sekretāre Aļona Katkalo.

Apsūdzētais tiesas zālē atradās aiz stikla nožogojuma, uz jautājumiem atbildēja mierīgi, zemā balsī, neizrādot emocijas.

Tiesas zālē atradās arī 20 sabiedrības pārstāvji un žurnālisti, arī pieci nogalinātās ģimenes tuvinieki.

"Pēdējo divu dienu laikā mēs psiholoģiski gatavojāmies pirmo reizi ieraudzīt slepkavu. Mums tas ir ļoti smagi," sacīja nogalinātā ģimenes galvas māsa.

Datums, kad tiks izskatīta slepkavības lieta, pagaidām nav noteikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!