Foto: military-informant.com

9. maija parādes mēģinājumu laikā Piemaskavā divas reizes salūzis Krievijas jaunākais tanks T-14 "Armata", kuram jākļūst par Uzvaras dienas militārās parādes lepnumu, vēsta ziņu vietne "Gazeta.ru".

Maskavas Sarkanajā laukumā plānotās parādes mēģinājums notiek Albino poligonā Piemaskavā. Tur pavisam tiek izmēģināti 12 jaunās paaudzes Krievijas tanki, kuriem 9. maijs būs pirmā publiskā prezentēšanas diena.  

Tomēr tehnisku problēmu ar vadības iekārtu un transmisiju dēļ mēģinājumi pārtraukti vismaz divas reizes, medijam pastāstīja augsti stāvošs avots, kurš ir informēts par situāciju.

"Tas ir tas, kas teikts ziņojumā. Protokolā fiksēti divi transmisijas agregātu vadības sistēmas atteikumi, problēmas ar pozīciju devējiem, bet ne kritiski. Uz transmisiju attiecas viss, kas atrodas starp dzinēju un velkošo riteni," pastāstīja avots.

Tikmēr uzņēmumā "Uralvagonzavod", kur ražo T-14 tankus, apgalvo, ka šī informācija neatbilst patiesībai. Tehnika piedalās mēģinājumos un nekādas problēmas ar to radušās neesot. Savukārt vainu par mēģinājumu pārtraukšanu uzņēmuma pārstāvis noveļ uz obligātā dienesta karavīriem, kuri tehniku vadījuši.

"Ja mehāniķis-vadītājs aizmiga, kāpēc par to jāraksta?  Kādam tas interesē? Kāds atskrūvēja vāciņu, lai apskatītos dzesēšanas šķidruma līmeni, tagad no tā jātaisa sensācija? Tie ir parasti darba procesi," sašutumu "Gazeta.ru" pauda kāds "Uralvagonzavod" augsta līmeņa vadītājs, skaidrojot, ka tās nav "sistēmu problēmas".

Cits uzņēmuma pārstāvis atklāja, ka ražotājs piedāvājis parādei savas pieredzējušās ekipāžas, taču Aizsardzības ministrija no tā atteikusies. Tāpēc tagad ekipāžu apmācīšana notiekot vienlaicīgi ar instrukciju izstrādi.

"Armata" būs pirmais tanks vēsturē, kurš nosūtīts uz militāro parādi pirms tā izmēģinājumiem, uzsver eksperts no Militārās ražošanas komisijas Viktors Murahovskis.

Vēstīts, ka "Armata" tanks ir daļa no masīvās, miljardiem dolāru vērtās pārapbruņošanās programmas, kuras mērķis ir atjaunot pēc PSRS sabrukuma zaudēto Krievijas militāro potenciālu.

"Armata" tanka galvenā vizuālā atšķirība, ir septiņi riteņi. Citi pašreiz Krievijas bruņojumā esošie tanki ir veidoti uz PSRS laikā izstrādātām šasijām ar sešiem riteņiem katrā pusē. Raksturīga pazīme ir arī garais un stūrainais tornis, kas atgādina moderno Rietumu tanku dizainu. Atšķirībā no citiem Krievijas tankiem, šajā tornī ekipāža neatrodas. Apkalpe sēž no munīcijas atsevišķā bruņotā kapsulā.

Jaunie T-14 tanki ir būvēti uz "Armata" universālās kaujas platformas, kas paredzēta izmantošanai par bāzi dažādu kaujas mašīnu izgatavošanai.

Šo šasiju plānots izmantot jaunu bruņutransportieru, pašgājēja artilērijas, kā arī pilnībā automatizētu bezpilota tanku izgatavošanai, informēja ražotājs. Viena veida šasija padarīs tehnikas ražošanu un apkopi vienkāršāku un lētāku.

Vairāk par Krievijas jaunās paaudzes tanku T-14 "Armata" var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!