Foto: Rīgas dome

Krievijas laikraksts "Novaja gazeta", kas pašu valstī iemantojis opozicionāra medija reputāciju, 15. oktobrī laidīs klajā jaunu tīmekļa izdevumu Baltijas valstīm krievu valodā "Novaja gazeta - Baltija", piektdien pavēstīja avīzes pārstāvji.

Jaunā izdevuma mērķauditorija ir Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji. Ar mājaslapas gatavošanu nodarbojas Igaunijas bezpeļņas organizācija "Avatud Ühendus Informbureau", kas ir noslēgusi licences līgumu ar "Novaja gazeta".

Pie jaunā izdevuma tapšanas strādā trīs Baltijas valstu žurnālistu komanda, Rīgā bāzētajam krievu tīmekļa medijam "Meduza" pastāstīja "Novaja gazeta" preses sekretāre Nadežda Prusenkova. Autoru vidū ir patlaban Igaunijā dzīvojošais žurnālists Artjoms Troickis.

Izdevums sadarbosies ar laikraksta "Novaja gazeta" galveno tīmekļa vietni un izmantos tās materiālus.

Kā pastāstīja viena no "Novaja gazeta" Baltijas valstu interneta platformas projekta vadītājām Marija Epifanova, laikraksta veidotāji ir iepriekš pētījuši krievu valodas mediju lasītāju auditoriju Baltijas valstīs un "Novaja gazeta" atzīst, ka laikrakstam ir interesanti pamēģināt sākt darbu ar auditoriju, kas ir ārpus Krievijas.

Epifanova arī atzīmēja, ka, ņemot vērā patlaban saspringtās Baltijas valstu un Krievijas attiecības, "Novaja gazeta" uzskata, ka ar ienākšanu Baltijas valstīs būtu iespējams šīs attiecības uzlabot. Taču līdz tīmekļa vietņu atklāšanai Baltijas valstīs sīkāku informāciju par konkrētiem plāniem "Novaja gazeta" pārstāvji nevēlas sniegt.

"Novaja gazeta" Krievijā iznāk kopš 1993. gada. Laikraksts ir pazīstams ar savu veikumu pētnieciskajā žurnālistikā, kritisko un analītisko skatījumu uz Krievijas politiskās un sociālās dzīves norisēm.

Pēdējā laikā avīze Krievijas iedzīvotājiem ir bijusi galvenais informācijas avots Ukrainā sagūstīto Krievijas armijas karavīru Jevgēņija Jerofejeva un Aleksandra Aleksandrova lietā.

Laikraksta galvenais redaktors ir Dmitrijs Muratovs, bet izdevuma kontrolpakete pieder žurnālistu kolektīvam.

Laikraksta žurnālistiem daudzkārt izteikti draudi, bet Krievijas valsts mediju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" avīzei vairākas reizes izteicis brīdinājumu.

Jaunajam Baltijas valstu izdevumam būs trīs tīmekļa adreses - "novayagazeta.ee", "novayagazeta.lv" un "novayagazeta.lt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!