Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas parlamenta augšpalāta – Federācijas padome – piektdien ir ratificējusi 18. martā noslēgto "vienošanos" par Krimas iekļaušanu Krievijas sastāvā, vēsta aģentūra UNIAN.

Par vienošanās ratificēšanu nobalsojuši visi 155 klātesošie parlamenta augšpalātas locekļi, ziņo aģentūra "Itar- Tass".

Krimas pašieceltās amatpersonas un Krievijas prezidents Vladimirs Putins līgumu par pussalas iekļaušanu Krievijas sastāvā parakstīja 18. martā. Vienošanās apstiprināšana Konstitucionālajā tiesā un abās parlamenta palātās vairāk uzskatāma par formalitāti, kas neradīja šaubas par tās izpildi.

Parlamenta apakšpalāta - Valsts dome - dokumentu ar tikai vienu balsi "pret" apstiprināja ceturtdien. Konstitucionālā tiesa labvēlīgu lēmumu deva trešdien.

Vēstīts, ka Krievija ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos.

Pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Kremļa interneta vietnē publicēts paziņojums, ka Krima ir uzņemta Krievijas sastāvā. Līdz 2015. gada 1. janvārim Krimā noteikts pārejas periods, kurā pussalā tiks integrēta Krievijas ekonomiskajā, finanšu, kredītu un tiesiskajā sistēmā. Krievijas likumi un citi normatīvie akti Krimā un Sevastopolē darbojas no dokumenta parakstīšanas dienas - 18. marta, teikts paziņojumā.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krimas pussala Krievijas spēku kontrolē atrodas jau no februāra beigām. Svarīgākos objektus un Ukrainas armijas bāzes ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku, lai gan Krievija savu spēku klātbūtni ārpus bāzēm Krimā noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!