Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas policija veikusi kratīšanu opozīcijas aktīvistes Marijas Gaidaras, Krievijas bijušā premjerministra Jegora Gaidara meitas dzīvesvietā.

Par to otrdien paziņoja "Marijas Gaidaras fonda" pārstāve Natālija Mališeva, piebilstot, ka kratīšana norisinājās vairākas stundas.

Mališeva norādīja, ka kratīšana veikta saistībā ar izmeklēšanu pret opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju par naudas atmazgāšanu. Viņa atbalstītāji uzsver, ka kratīšanas mērķis ir apklusināt Kremļa kritiķi.

Izmeklētāji konfiscēja visas Gaidaras un viņas ģimenes elektroniskās ierīces.

Navaļnijs, kurš pēc izglītības ir advokāts, plašāku atpazīstamību ieguva 2011. un 2012.gada ziemā, kad Krievijā notika plaši pret Vladimiru Putinu vērsti protesti, un pagājušā gada septembrī aizvadītajās Maskavas mēra vēlēšanās Navaļnijs ieguva otro vietu.

2013.gada jūlijā Navaļnijs tika notiesāts par naudas atmazgāšanu un izkrāpšanu, piespriežot piecu gadu nosacītu cietumsodu. Pašlaik viņš atrodas mājas arestā, kamēr notiek citas lietas izmeklēšana.

Navaļnijs arī tiek turēts aizdomās par opozīcijas partijas "Labējo spēku savienība" (SPS) apkrāpšanu pirms astoņiem gadiem.

Pašreizējā izmeklēšana ir vērsta pret kādreizējo Navaļnija vadīto kompāniju, kurā Gaidara strādājusi 2007.gadā, šajā lietā viņa tiek uzskatīta par liecinieci.

Gaidara uzskata, ka kratīšanai ir politiski motīvi, norādīja Mališeva.

No 2009. līdz 2011.gadam viņa ieņēma Kirovas reģiona gubernatora vietnieces amatu.

Maskavas policija pirmdien arī veica kratīšanu opozīcijas kustības "Cita Krievija" galvenajā mītnē. Kratīšanas laikā arestēti septiņi aktīvisti. Organizācija vairākkārt rīkojusi protestus Maskavas centrā, tās vadītājs ir Eduards Ļimonovs, kas savulaik bija neofašistiskās nacionālboļševiku partijas dibinātājs un līderis.

Taču pēdējā laikā Ļimonovs bieži parādās Kremļa medijos, paužot atbalstu Krievijas agresīvajai ārpolitikai un Krimas aneksijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!