Krievijas muitas dienesta diskriminējošie pasākumi pret Lietuvu ir nopietns pārbaudījums Eiropas Savienības (ES) vienotībai, jo viens no to iemesliem ir novembrī Viļņas samitā iespējamā ES un Ukrainas asociācijas līguma parakstīšana, otrdien norādījis "Nordea" bankas ekonomists Žīgimants Maurics.

Kā eksperts sacījis Lietuvas Televīzijai, Eiropas Savienībai jāspēj parādīt tādām valstīm kā Ukraina, ka spēs tās aizstāvēt no Krievijas. "Ja ES salūzīs un ļausies sašķelties, tas būs signāls tādām valstīm kā Ukraina vai Kaukāza valstis, ka nav vērts stāties savienībā, kura nespēj aizstāvēt savu dalībvalstu intereses," viņš uzsvēris.

Kā ziņots, no 11.septembra Krievijas Federācijas muitas dienests uzsācis detalizētas Lietuvas autokravu un pārvadātāju pārbaudes, kas rada nopietnas problēmas savstarpējā tirdzniecībā un transporta sistēmas darbā, bet jau kopš 30.augusta pie Krievijas Kaļiņingradas apgabala robežas tiek īpaši rūpīgi pārbaudīti Lietuvā reģistrētie vieglie automobiļi.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs otrdien informēja par šo situāciju atbildīgās ES institūcijas un izteica cerību, ka Eiropas Komisija (EK) aicinās Maskavu pildīt savas starptautiskās saistības. Drīz pēc tam tika ziņots, ka EK aicinājusi Krieviju atcelt sankcijas pret Lietuvas pārvadātājiem.

Kā uzskata Maurics, sankcijas ieviestas divu iemeslu dēļ. Proti, Krievijas ekonomikai šobrīd ir grūti laiki, un to uztur uz kredītiem balstīts patēriņš, tādējādi Krievija cenšas aizsargāties pret importu. Savukārt Lietuva izraudzīta par mērķi ģeopolitisku iemeslu dēļ - kā valsts, kur jau šogad var tikt parakstīts ES asociācijas līgums ar Ukrainu.

"Ja ES dos solīdu atbildi un būs vienota, tas būs vēstījums [šīm valstīm] - ja jūs iestāsieties ES, jums vairs nebūs jābaidās no Austrumu kaimiņa un vienlaikus jūs varēsiet brīvi tirgoties ar Rietumeiropas valstīm," norādījis ekonomists.

Pēc viņa teiktā, ja Krievijas ekonomika turpinās buksēt, iespējami arī jauni līdzīgi mēģinājumi ierobežot importu, tomēr pašreizējām sankcijām, viņaprāt, nevajadzētu ieilgt. "Lietuva ir ES dalībvalsts, un ekonomiskais karš pret Lietuvu vienlaikus nozīmē karot pret visu ES," viņš piebildis.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!