Foto: Reuters/Scanpix

G7 valstis pirmdien Hāgā notikušajā samitā vienojušās Sočos paredzēto "lielā astotnieka" sanāksmi pārcelt uz Briseli, kur tiksies septiņu valstu vadītāji bez Krievijas prezidenta Vladimira Putina.

Kopīgā paziņojumā ASV, Kanādas, Japānas, Francijas, Vācijas, Itālijas un Lielbritānijas līderi pēc tikšanās norādīja, ka Krievijas pēdējo nedēļu rīcība neatbilst grupas vērtībām. Tāpat šo valstu ārlietu ministri nedosies uz aprīlī Maskavā paredzēto tikšanos. Savukārt "lielā septītnieka" enerģētikas ministri tiksies, lai lemtu par to, kā stiprināt kopējo enerģētisko drošību, teikts paziņojumā.

Tāpat valstis apliecinājušas gatavību īstenot tālākas sankcijas, ieskaitot tādas, kas būtiski ietekmēs Krievijas ekonomiku, ja Krievija turpinās eskalēt esošo situāciju.

Paziņojumā arī norādīts, ka Krievijas atbalsts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas misijai Ukrainā ir solis pareizā virzienā.

Ārvalstu mediji atgādina, ka Vācijas kanclere Angela Merkele aizvadītajā nedēļā sacīja, ka politiskā konteksta trūkuma apstākļos var teikt, ka G8 vairs neeksistē – ne kā samits, nedz kā grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!