Foto: AFP/Scanpix

Krimas Ukrainai lojāli noskaņotā tatāru kopiena otrdien nosodījusi vietējo prokremlisko varasiestāžu vēršanos pret proukrainiskajiem aktīvistiem, nodēvējot to par "iebiedēšanas kampaņu".

"Kratīšanas korāna mācības skolās, tatāru politisko un reliģisko līderu un proukrainisko aktīvistu mājās kļuvusi par ierastu parādību Krimā," norādīja Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - priekšsēdētāja vietnieks Narimans Dželals.

"Tā ir acīmredzama iebiedēšanas kampaņa," viņš piebilda.

Dželals asi nosodīja Krievijas anektētās Krimas jaunās varasiestādes par mēģinājumu iebiedēt vietējos iedzīvotājus, lai viņi nemēģinātu paust savu viedokli, jo tas var novest pie kratīšanas un aizturēšanas.

Policijas īpašās vienības kopš jūnija veikušas kratīšanas četrās korāna skolās Simferopoles apkaimē, kā arī pārmeklējušas mājas vairākiem tatāru aktīvistiem, kas skaļi iebilda pret reģiona pievienošanu Krievijai.

Pirmdien bruņoti policisti izkratīja aktīvistes un blogeres Elizavetas Bogutskas māju, ziņoja Krimas tatāru televīzija.

Tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas konfiscēja datorus un nopratināja Bogutsku sešas stundas, telekanālam atklāja blogeres vīrs.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krimas 300 000 tatāru, kas ir aptuveni 12% no pussalas iedzīvotājiem, lielākoties boikotēja Krimas "referendumu" par atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai.

Pēc varas maiņas tatāriem nākas saskarties ar pieaugošām grūtībām.

ANO augustā publiskotā ziņojumā secināts, ka Krimā turpinās diskriminācija un pārkāpumi pret ukraiņiem, Krimas tatāriem un citām minoritātēm.

Aptuveni 16 000 cilvēku no Krimas, tostarp daudzi tatāri, kļuvuši par iekšēji pārvietotajām personām Ukrainā, teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!