Foto: Reuters/Scanpix
Okupācijas varas struktūras Krievijas anektētajā Krimā iestājas par to, lai no pussalas deportētu Krimas tatārus, ceturtdien paziņoja Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - ilggadējais vadītājs un Ukrainas parlamenta deputāts Mustafa Džemiļevs.

"Man ir informācija, ka Krimā varas un Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) aprindās vairums balsu ir par to, lai Krimas tatārus deportētu no Krimas," sacīja Džemiļevs.

Deportācijas atšķirsies no tām, kādas tika sarīkotas 1944.gadā.

"Deportācijas nenotiks, draudot ar šaujamieročiem, bet drīzāk, īstenojot Krimas tatāru izēšanu no pussalas, līdzīgi tam, kā tas notika pēc Krimas pievienošanas Krievijai 1783.gadā," sacīja līderis.

Pagājušajā nedēļā Džemiļevs paziņoja, ka Krimas tatāri neatzīst Krimas valsts padomes pieņemto konstitūciju, jo tajā teikts, ka pussala atrodas Krievijas sastāvā.

1944.gadā Staļina deportācijās uz Vidusāziju tika izsūtīti teju visi Krimas tatāri, kuru skaits jau Krievijas impērijas laikā represiju dēļ bija sarucis no pieciem miljoniem līdz 300 000. Kopš 1989.gada 266 000 Krimas tatāru ir atgriezušies Krimā, taču savā vēsturiskajā dzimtenē viņi saskaras ar vairākām grūtībām un plašu diskrimināciju. Lielākās problēmas saistītas ar valodas un kultūras tiesībām. Pēc pussalas aneksijas un "referenduma", ko Krimas tatāri boikotēja, viņi ir satraukti par savu turpmāko likteni.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki pēdējo dienu laikā Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes uzsākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) publiskojis pierādījumus par vērienīgu Krievijas militāro agresiju Ukrainas austrumu apgabalos. Agresiju īsteno Krievijas bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) izlūkošanas un diversiju grupas, liecina UDD materiāli.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!