Foto: AFP/Scanpix

Dzelzs laikmeta tunika un citas senlietas atrastas Norvēģijas kalnos, kur klimata izmaiņu dēļ paātrināti kūst sniega sega, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tunika atrasta Lendbrīnas ledājā. Tā ir saulē un vējā daļēji izbalējusi, bijusi krietni pavalkāta un salāpīta ar diviem ielāpiem. Tāpat atrasti aptuveni 6000 gadu veci neolīta laika bultu uzgaļi un kaulu fragmenti.

Straujās sniega un ledus kušana dēļ gan Norvērģijā, gan citur tiek atrastas labi saglabājušās senlietas, norāda BBC.

Atradums ir nozīmīgs atklājums apģērba un auduma ražošanas vēsturē, kas ilustrē Romas un Ziemeļeiropas mijiedarbību, stāsta Oslo Universitātes senā apģērba pētniece Marianne Vedelere.

Tunika izgatavota starp 230 un 390 gadu un ir viens no retajiem saglabātajiem šī laika posma apģērba gabaliem. Tunikas audums austs no aitas vilnas.

Atradums ilustrē, kāda veida silto apģērbu lietojuši mednieki, sekojot ziemeļbriežiem Skandināvijas ledājos. Tai nav ne pogu, ne stiprinājumu, tunika ir vienkārši pārvelkama pār galvu kā džemperis.

Unikālie atradumi kalnos ir signāls par izmaiņām. Ledum kūstot cilvēki arvien biežāk atrod senus un labi saglabājušos artefaktus, norāda Norvēģijas Zinētnes un tehnoloģiju universitātes pētnieks Martins Kalanans.

Pētnieks gan brīdina, ka, pieaugot sniega kušanas ātrumam, daudzas senlietas var sabirzt pirms kāds tās būs atradis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!