Pāvests Francisks, preses konferencē atbildot uz žurnālistu jautājumiem, aizstāvējis Katoļu baznīcas līdz šim pret kontracepcijas līdzekļiem paustos uzskatus, norādot, ka ticīgajiem nav nepieciešams vairoties kā trusīšiem. Viņaprāt, tie ir aizvietojami ar vienkāršu ģimenes plānošanu.

"Daudzi domā, ka, lai būtu labi katoļi, mums jābūt kā trusīšiem, bet nē," pirmdien lidojuma laikā no Filipīnām uz Romu žurnālistiem atklāja pāvests. Viņš skaidroja, ka ir pieņemami veidi, kā kontrolēt kļūšanu par vecākiem, piemēram, atbildīga plānošana, kas ietver atturēšanos no seksuāliem sakariem laikā, kad sievietei ir ovulācijas periods.

Šis jautājums kļuvis īpaši aktuāls līdz ar pāvesta vizīti Filipīnās, kur vietējā baznīcas vadība iebilst pret valdības uzstādījumu kontracepcijas līdzekļus padarīt daudz pieejamākus.

Francisks norāda, ka vaino bagātākās valstis un starptautiskās organizācijas, kuras netieši ietekmējot jaunos cilvēkus nabadzīgākās zemēs. "Tā ir ideoloģiskā kolonizācija. Viņi kolonizē cilvēkus ar idejām, kas cenšas mainīt mentalitāti un sabiedrības struktūras," viņš skaidro, "tas gan nav nekāds jaunums - tāpat darīja pagājušā gadsimta diktatori."

Pāvests atklāja, ka viņš iepriekš norājis arī kādu sievieti, kura riskēja pati ar savu dzīvību, paliekot stāvoklī pēc tam, kad jau laidusi pasaulē septiņus bērnus ar ķeizargriezienu palīdzību. Viņš norādīja, ka viņa "izaicinājusi Dievu" un, ka tas ir "bezatbildīgi".

Francisks jau iepriekš vairākkārt paudis skaidru viedokli, runājot ļoti tieši. Piemēram, vēl nesen, komentējot uzbrukumus "Charlie Hebdo" redakcijai Francijā, viņš atklāja, ka vārda brīvībai ir robežas, ja tiek uzbrukts reliģijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!