Foto: AFP/Scanpix
ASV karaspēka vienības un izlūkdienesti ir dziļi iesaistīti slepenās operācijās kopā ar Jemenas karavīriem, kuri nogalinājuši sešus no 15 "Al Qaeda" kontrolēto grupējumu līderiem, trešdien ziņo laikraksts "Washington Post".

Prezidents Baraks Obama apstiprinājis šīs operācijas, kas sākās pirms sešām nedēļām un kurās iesaistīti vairāki desmiti karavīru no ASV Apvienotās īpašo operāciju komandas, kura vajā "Al Qaeda" līderus, raksta "Post", citējot vārdā neminētas amatpersonas.

Kaut arī ASV karavīri nepiedalās reidos Jemenā, viņi plāno misijas, izstrādā taktiku un nodrošina tās ar ieročiem un munīciju, norāda laikraksts.

ASV sniedz Jemenas spēkiem ļoti svarīgu informāciju, tostarp arī elektroniskās un video izlūkošanas datus, trīsdimensiju kartes un "Al Qaeda" analītisko novērtējumu.

ASV iepriekš atzinušas, ka tās atbalsta jemeniešus ar izlūkošanas datiem un nodrošina apmācību, taču nav minējušas savu lomu pastiprinātajos uzbrukumos "Al Qaeda" kaujiniekiem.

ASV pievērš pastiprinātu uzmanību Jemenai pēc neveiksmīgā mēģinājuma Ziemassvētku dienā uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu, kurā vainojams Jemenā apmācītais nigērietis Umars Faruks Abdulmutallabs.

Laikraksts norāda, ka kopīgo pūliņu rezultāts ir divdesmit reidi un gaisa triecieni, arī Obamas apstiprinātais 24.decembra uzbrukums objektam, kurā esot tikušies "Al Qaeda" līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!