Foto: Reuters/Scanpix
Jebkura naftas noplūde Ziemeļu Ledus okeānā var izprovocēt milzīgu nenovēršamu ekoloģisko katastrofu un piesārņot milzīgas teritorijas visneskartākajā planētas ekosistēmā, raksta "The Independent, atsaucoties uz cienījamu zinātnieku. Okeanologs, Kembridžas universitātes profesors Pīters Vedhems ir viens no pasaulē ievērojamākajiem polāro apgabalu izpētes speciālistiem, skaidro žurnālists Maikls Makartijs.
"Problēmas ir ne tikai tajā, ka Arktikas apstākļos ir ļoti grūti novērst naftas noplūdi no zemūdens urbuma. Nafta reaģēs ar ledu uz ūdens virsmas, absorbēsies, un ar straumi tiks aiznesta līdz 1800 km," Vedhema prognozes citē laikraksts.

Naftas un ūdens reakcijas mehānisms tika atklāts plašu pētniecības eksperimentu rezultātā pirms 30 gadiem. "Šī parādība nozīme, ka arktiskais "naftas drudzis", par kura grūdienu kļuva "Exxon Mobil" investīcijas 3,2 miljardu dolāru apmērā pagājušajā nedēļā, kļūs, visticamāk, par visriskantāko darbību saistībā ar naftu visas cilvēces vēsturē," raksta laikraksts, atsaucoties uz profesoru.

"Nafta atrodas zem ledus, tāpēc nav iespējams to tūlītēji savākt vai sadedzināt," stāsta Vedhems, atsaucoties uz savu eksperimentu rezultātiem 70-tajos gados. "Kur tieši tā atrodas, tu nezini, bet pēc tam tā iesalst jaunajā ledū, kas uzaug ledus apakšējā daļā. Tā rezultātā sanāk naftas sendvičs pakledū. Šis sendvičs ceļo pa Arktiku, un nafta atbrīvojas tikai pavasarī - iespējams, vairāku simtu vai pat tūkstošu kilometru attālumā no noplūdes vietas. Tāpēc piesārņojums iespējams milzīgā Arktikas teritorijā. Savukārt tūlītēji noskaidrot precīzu naftas sūces vietu nav iespējams."

Vedhems arī brīdina, ka nafta, kas nokļūst ūdenī no kūstoša ledāja ir ārkārtēji toksiska, jo ledus kapsula nav ļāvusi tai vēdināties. ""Nafta tecēs ārā pa pakledus malām, kur atrodas daudz gājputnu," piebilst profesors.

Laikraksts piebilst, ka, lai gan kompānijas apgalvo, ka izpētes urbumi notikšot tikai vasaras laikā un vietās bez ledus, pati naftas ieguve tiek plānota visa gada garumā.   

Kā ziņots, ASV lielākā naftas kompānija "Exxon Mobil" noslēgusi līgumu par ogļūdeņražu izpēti Arktikā ar Krievijas valstij piederošo kompāniju "Rosneftj".



Saskaņā ar vienošanos, abi uzņēmumi ieguldīs 3,2 miljardus dolāru (1,6 miljardus latu) dziļjūras izpētei Austrumu Prinovozemeļska reģionā Karas jūra, kā arī Krievijas Melnās jūras akvatorijā.

Abas kompānijas jau  sadarbojas naftas atradņu izstrādē Rietumsibīrijā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!