Foto: AFP/Scanpix
Saskaņā ar Eiropola statistiku, pēdējā gada laikā Eiropas Savienībā tika organizēti 249 terorakti, un tikai trijos no tiem vainojami islāmisti, trešdien vēsta izdevums "Tagesanzeiger".

Tie bija: Somālijas islāmistu grupējuma neveiksmīgais uzbrukums dāņu māksliniekam Kurtam Vestorgardam, pravieša Muhameda karikatūras autoram, kā arī čečenu teroristu organizētais sprādziens Kopenhāgenas viesnīcas tualetē, un divi sprādzieni Stokholmas centrā, skaidro "Tagesanzeiger" autore Monika Fami.

Tajā pašā laikā, brīdī, kad Oslo valdības kvartālā sprāga bumba, ļoti ātri izplatījās viedoklis, ka tajā vainojami varētu būt islāmisti. Kad noskaidrojās, ka asinspirts autors ir labējais radikālis, kristietis no Eiropas, daudziem ekspertiem nācās pārvērtēt savus uzskatus, uzsver apskatniece.

Eiropola dati liecina, ka islāmistu teroristu izpausmes līdz šim Eiropā nav bijušas plašas. No 611 cilvēkiem, kuri aizturēti uz aizdomu pamata par teroraktu organizēšanu, 179 bijuši islāmistiski motīvi. Islāmistu draudi visbiežāk parādās internetā, tāpēc Interpols islāmistu draudus vērtē ar augstu bīstamības pakāpi.

Pagājušajā gadā ES tika sarīkoti 246 terorakti, taču islāmisti tajos netiek vainoti. Savā atskaitē Eiropols norāda, ka "160 teroraktu organizētāji bija seperātisti, bet kreiso un anarhistu grupas sarīkoja vēl 45," raksta laikraksts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!