Foto: morgueFile
Pēc 1993.gadā savā kabinetā mirušā Turcijas bijušā prezidenta Turguta Ezala mirstīgo atlieku ekshumācijas veiktā autopsijā atklāts, ka viņa ķermenī nāves brīdī bija četras indes, sestdien vēstīja laikraksts "Today's Zaman".

Angļu valodā iznākošais laikraksts, atsaucoties uz Turcijas Tiesu medicīnas padomes paziņoto, vēstīja, ka Ezala mirstīgajās atliekās tika atrastas insektu iznīcināšanas līdzekļa dihlordifeniltrihloretāna (DDT) pēdas, kas desmit reizes pārsniedz pieļaujamo normu, kā arī smagā metāla kadmija un radioaktīvo vielu polonija un amerīcija pēdas.

Pataloganatomi atzinuši, ka četras indes kopā varēja būt pietiekami lielā koncentrācijā, lai nogalinātu toreizējo Turcijas prezidentu, vēstīja "Today's Zaman", piebilstot, ka autopsijas ziņojums jau tuvākajā laikā tiks nodots tiesībsargājošajām institūcijām.

Tiek pieļauts, ka amerīcijs un polonijs Ezalu novārdzināja, bet ēdienam vai dzērienam pievienots DDT paātrināja viņa nāvi.

Jau vēstīts, ka Ezala mirstīgās atliekas oktobra sākumā tika ekshumētas saistībā ar aizdomām, ka viņš 1993.gadā miris noindēšanas dēļ. Ekshumācija notika Ezala mauzolejā Stambulas vēsturiskajā Topkapi rajonā. Prokuratūra septembrī izdeva orderi viņa mirstīgo atlieku toksikoloģisko testu veikšanai.

Autopsija tika pieprasīta pēc tam, kad Turcijas prezidenta pils ziņojumā bija norādīts, ka valsts astotā prezidenta nāve bijusi aizdomīga, bet pēc viņa nāves netika veikta izmeklēšana un asinsanalīzes.

Valsts revīzijas padomes ziņojumā, ko martā pieprasīja prezidents Abdullahs Gils, uzsvērts, ka autopsija varētu atklāt konkrētu nāves cēloni un izbeigt gandrīz divdesmit gadu ilgušo neskaidrību.

Prorietumnieciski noskaņotais Ezals, kurš pēc etniskās izcelsmes bija kurds, mira 1993.gada 17.aprīlī savā kabinetā 65 gadu vecumā. Par viņa nāves cēloni tika uzskatīta sirdslēkme.

Tomēr viņa ģimene vēlāk apgalvoja, ka Ezalu, iespējams, noindēja laikā, kad viņš iesaistījās sarunās kurdu seperātistu konflikta izbeigšanai valsts dienvidaustrumos. Dažādas liecības par notikumiem viņa nāves dienā padarīja to vēl mīklaināku.

Ezals bija Turcijas premjerministrs no 1983. līdz 1989.gadam un prezidents no 1989. līdz savai nāvei 1993.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!