Foto: morgueFile
ANO nāk klajā ar apgalvojumiem, kuri neiztur zinātnes kritiku; ASV zinātnieki ignorē datus par temperatūru no vēsākiem reģioniem - globālās sasilšanas viltojumu atmaskošana uzņem tempu, savā pirmdienas numurā raksta ASV biznesa laikraksts "Investor's Business Daily".

Tik daudziem zinātniskajiem datiem, kas šķietami apliecina klimata izmaiņas, nonākot šaubu ēnā, īpaši pašu pētnieku aprindās, šī ziema ir sevišķi barga globālās sasilšanas entuziastiem, atzīst avīze.

Novembra beigās atklātībā nonāca tūkstošiem e-pasta vēstuļu no Austrumanglijas universitātes Klimata izpētes nodaļas sarakstes. Tās rosina nopietnas aizdomas, ka pētnieki slepeni vienojušies saglabāt zinātnisko "konsensu" par globālo sasilšanu, sagrozot, slēpjot vai iznīcinot datus, kas ir pretrunā ar viņu politiski motivēto teoriju.

Pagājušajā nedēļā sabiedrība uzzināja, ka ANO Starptautiskās klimata izmaiņu komisijas (IPCC) izvirzītās prasības nav balstītas uz zinātniekiem datiem, bet tikai uz pieņēmumiem - konkrēti, IPCC 2007.gada ziņojumā atrodams apgalvojums, ka, pateicoties cilvēka izraisītajam globālās temperatūras pieaugumam, Himalaju ledāji izzudīšot līdz 2025.gadam.

Apgalvojums, kurš tika izmantots arī Kopenhāgenas konferences laikā, lai decembra spelgoņā lielā steigā panāktu vienošanos par striktu siltumnīcefekta gāzu emisijas ierobežošanu, izrādās, nav pamatots ar zinātnisku pētījumu, bet gan radies pēc kāda žurnālista telefonsarunas ar vienu no zinātniekiem, kurš brīvā gaisotnē izteicis dažādus pieņēmumus.

IPCC jau atsaukusi šo apgalvojumu. Savukārt Murari Lals, zinātnieks, kurš iekļāvis nu jau bēdīgi slaveno argumentu ANO ziņojumā, bijis spiests atzīt, ka jau tobrīd zinājis, ka tas nav pamatots ar recenzētu zinātnisku pētījumu.

Pagājušajā nedēļā nāca gaismā arī tas, ka ASV Nacionālajā Okeāna un atmosfēras administrācijā (NOAA) strādājošie zinātnieki, papildinot datubāzi, kuru savā kampaņā izmanto ANO, ignorējuši temperatūras mērījumus no aukstajiem reģioniem.

Kanādas ziņu aģentūra "Canwest News Service" piektdien norādīja, ka pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados NOAA veidotajai globālajai datu bāzei mērījumus piegādāja gandrīz 600 kanādiešu meteoroloģisko staciju, kamēr tagad tā pieņem tikai 35 staciju mērījumus.

Vēl vairāk, par situāciju visā Kanādas teritorijā aiz Arktiskā loka tiek spriests tikai pēc vienas stacijas, kas atrodas Elsmīra salā. Tajā pašā laikā Kanādas valdības pārziņā šobrīd ir 1400 meteoroloģisko staciju, tostarp 100 aiz Arktiskā loka.

"Canwest", atsaucoties uz amerikāņu meteorologu Džozefu D'Aleo un datorprogrammētāju Maiklu Smitu, arī vēsta, ka ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) Godāra Kosmisko pētījumu institūts "datubāzē samazinājis Kanādas meteoroloģisko staciju kopējo skaitu" un atstātās izvēlējies pēc pašu ieskatiem.

NASA izmanto datus no "relatīvi siltākām vietām", tostarp no tām, kas atrodas vairāk uz dienvidiem vai tuvāk lidostām, lielām pilsētām vai jūrai - faktoriem, kuri ziemā paaugstina gaisa temperatūru.

Pētījumā, kas publicēts Zinātnes un publiskās rīcībpolitikas institūta interneta vietnē, D'Aleo un Smits norāda, ka NOAA "sistemātiski ignorējusi" 75% pasaules meteoroloģisko staciju rādījumu ar nepārprotamu ieinteresētību atmest tās stacijas, kuras atrodas augstākos platuma grādos, augstāk virs jūras līmeņa vai lauku apvidos.

Pagājušās nedēļas nogalē atklājās, ka apšaubāms ir vēl viens no IPCC 2007.gada ziņojumā atrodamajiem apgalvojumiem - ka ar dabas katastrofām saistītās "strauji augošās izmaksas" kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem esot saistītas ar globālo sasilšanu.

Britu laikraksti svētdien ziņoja, ka IPCC ziņojuma publicēšanas brīdī pētījums, ar kuru pamatots šis apgalvojums, nebija nedz recenzēts, nedz publicēts kādā zinātniskā žurnālā. Kad 2008.gadā tas galu galā tika publicēts, tā autori atzina: "Mēs neatradām pietiekoši pierādījumu, lai apgalvotu, ka pastāv statistiska sakarība starp globālās temperatūras pieaugumu un katastrofu [radītajiem] zaudējumiem."

Tagad IPCC paziņo, ka tā "atkārtoti izvērtē pierādījumus".

Nobeigumā "Investor's Business Daily" retoriski vaicā, vai visi šie atklājumi liecina, ka teorijai par planētas pārkaršanu, kuru izsaukušas cilvēka radītās siltumnīcefekta gāzes, pienācis gals.

Un pats atbild: "Mēs nevaram ielūkoties nākotnē, taču šis mīts saņēmis tik daudz patiesības triecienu, ka tā izdzīvošana ir apšaubāma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!