Foto: AFP/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien paziņojis, ka ASV "signalizējot" par vēlmi uzlabot attiecības ar Maskavu, kuras iedragājis Krievijas iebrukums Ukrainā.

Reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju, ASV un Eiropas Savienība (ES) vērsa pret Krieviju sankcijas, kuras vēl vairāk tika pastiprinātas, Maskavai turpinot militāro agresiju arī Ukrainas kontinentālajā daļā.

Krievija, kas joprojām noliedz, ka tā jebkādā veidā būtu iesaistīta karadarbībā Ukrainas austrumos, uz Rietumu sankcijām reaģējusi ar pretsankcijām. Tomēr sadarbība starp Krieviju un ASV atsevišķās jomās joprojām turpinās, tostarp sarunās ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu.

Lavrovs ļāva noprast, ka Maskava būtu gatava tālākai sadarbībai, lai gan vienlaikus viņš uzsvēra, ka Krievija "nelūgsies" pēc attiecību uzlabošanas ar Vašingtonu.

"Taču, ja mēs saņemsim piedāvājumus sākt, kaut vai pakāpeniski, atjaunot šos kanālus, dialoga un sadarbības mehānismus, kurus amerikāņu partneri ir iesaldējuši, esmu pārliecināts (..), ka mēs vienosimies par šo kanālu atjaunošanu," norādīja Krievijas ārlietu ministrs. "Mēs no amerikāņiem jau saņemam šādus signālus, lai gan šobrīd ne visai skaidrus," piebilda Lavrovs.

Līdztekus iebrukumam Ukrainā, Maskavas un Vašingtonas attiecības saspīlē arī domstarpības par situāciju Sīrijā, kā arī par cilvēktiesībām, tirdzniecību un dažādiem citiem drošības jautājumiem.

Tomēr pagājušajā nedēļā Lavrovs paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "konstruktīvi izvērtēs" jebkuru ASV prezidenta Baraka Obamas piedāvājumu tikties, kad Kremļa saimnieks nākammēnes dosies uz Ņujorku, lai piedalītos ikgadējā ANO Ģenerālajā Asamblejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!