Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas opozicionāri ziņo, ka kaujas pie Muamara Kadafi rezidences galvaspilsētā Tripolē turpinās un uzbrucēji cieš zaudējumus. Zināms, ka rezidencē atrodas viens no Kadafi dēliem, Mutazims, bet par paša Lībijas līdera atrašanās vietu ziņu nav, pirmdien informē raidsabiedrība BBC.

Tiek pieļauts, ka viņš varētu būt aizbēdzis uz savu dzimto pilsētu Sirtu, kuras iedzīvotāju vairākums ir viņam lojāli. Tikmēr pienāk ziņas, ka uz Tripoli virzās tanku vienība, ko vada  Kadafi dēls Hamiss. Viņš komandē elitāru Republikas  gvardes vienību, kas skaitās viena no kaujasspējīgākajām Kadafi uzticīgo spēku vidū.

Tripolē nemiernieku spēki izveidojuši  kontrolpunktus pārvaldītajos rajonos un meklē Kadafi armijas karavīrus, kas mēģina pamest pilsētu.


Lai arī pilnīga kontrole pār pilsētu nav panākta,  vairāk nekā 90 % tās teritorijā apšaudes vairs nenotiek un ielas pilda cilvēki, kas svin Kadafi režīma gāšanu.

Situācijā, kad nominālās Lībijas valdības dienas ir skaitītas un līdzšinējā opozicionārā Nacionālā padome grasās pārvākties uz galvaspilsētu, lai kļūtu par vienīgi oficiālo Lībijas varas pārstāvi, pieaug bažas par to, kas gaidāms tuvākajā nākotnē.

Novērotāji atgādina, ka pēc salīdzinoši vieglas un iedvesmojošas Sadama Huseina režīma gāšanas Irākā 2003. gadā, sākās asiņaina starpkopienu vardarbība. Kā bīstama pazīme, tiek atgādināta, nemiernieku pusē pārgājušā Kadafi bruņoto spēku komandiera Abdula Fataha Junisa nāve. Viņu, iespējams, nogalināja kāds no nemiernieku grupējumiem.  Tas liecina, ka opozīcija var sašķelties pēc kopīga ienaidnieka sakaušanas, un sākt karot savā starpā par kontroli pār Lībijas energoresursiem.

Lībijas opozicionāri gan sola, ka to nepieļaus un ir jau paredzēti pasākumi, kā nodrošināt stabilu pārejas periodu. Šajā ziņā lielas cerības tiek liktas uz Rietumvalstīm un ASV, kas ar militāras operācijas palīdzību pret Kadafi spēkiem, lielā mērā sekmēja nemiernieku uzvaru.

Rietumvalstu līderi jau apsveikuši opozīcijas pārstāvju panākumus un aicinājuši Kadafi piekritējus padoties.

Ar  šādiem aicinājumiem nācis klajā ASV prezidents Baraks Obama un Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons.  Kadafi nekavējoties atteikties no varas pieprasījuši arī Eiropas Savienības augstākie vadītāji.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī aicinājis  jaunās Lībijas valdības pārstāvjus trešdien 24. augustā tikties, lai spriestu par situācijas noregulējumu pēc pilsoņu kara beigām.

Kā ziņots, oficiāli ir apstirpināta informācija par divu Kadafi dēlu Seifa al Islāma un Muhameda sagūstīšanu. Seifu al Islāmu, kurš bija tēva "labā roka", gaida Starptautiskā krimināltiesa Hāgā, kas iepriekš izdeva orderi viņa aizturēšanai. Tiesa vēlas redzēt arī viņa tēvu, kā arī citus ģimenes locekļu un augsta režīma amatpersonas.

NATO ģenerālsekretārs Andress Fogs Rasmusens pirmdien paziņoja, ka pagaidām Alianses spēki nepārtrauks militāro operāciju Lībijā, kamēr nebūs pārliecības, ka civiliedzīvotāji netiek apdraudēti un Kadafi uzticīgie spēki nav nolikuši ieročus.

Kā žurnālistiem atzinuši nemiernieku pārstāvji, viņiem nav izdevies iegūt kontroli pār visu pilsētu. Aptuveni piekto daļu no Tripoles vēl pārvalda Kadafi uzticīgie spēki. Par paša Lībijas līdera atrašanās vietu ziņu nav. Svētdien viņš izplatījis paziņojumus no kādas viesnīcas Tripolē.

Jau vēstīts, Lībijas nemiernieki svētdien cīņā par galvaspilsētu Tripoli sasniedza pilsētas centru, kā arī sagūstīja valsts vadītāja Muamara Kadafi dēlu Saifu al Islāmu.

Nemiernieku augsta amatpersona Mahmuds Džibrils paziņoja, ka Tripolē un tās apkaimē vēl turpinās pretošanās, un brīdināja nemiernieku spēkus būt piesardzīgiem. "Cīņa vēl nav beigusies. Ja Allāhs tā gribēs, tad pēc dažām stundām mūsu uzvara būs pilnīga," sacīja Džibrils.

Tūkstošiem Tripoles iedzīvotāju izgāja ielās, lai sagaidītu nemierniekus, un sapulcējās pilsētas centra laukumā, kuru viņi nodēvēja par Mocekļu laukumu. Daudzi vicināja nemiernieku spēku sarkan-meln-zaļos karogus ar baltu pusmēnesi un zvaigzni uz melnās joslas, priekā dejoja un sauca "Allāhu akbar" ("Allāhs ir dižens"). Daži raidīja šāvienus gaisā.

Cilvēki Tripoles ielās dedzināja ugunskuros plakātus ar Kadafi portretu un viņa režīma zaļos karogus. Līksme valdīja arī nemiernieku kontrolētajā Bengazi pilsētā valsts austrumos, kur iedzīvotāji dejoja un paziņoja, ka "tirāna" Kadafi režīmam pienācis gals.

Lai gan Kadafi svētdien trīsreiz vērsās ar uzrunām pie valsts iedzīvotājiem, kuras pārraidīja televīzija, viņa atrašanās vieta nav zināma. Kadafi solīja nepadoties un trešajā uzrunā aicināja Tripoles iedzīvotājus "attīrīt galvaspilsētu", jo "Tripolē un Lībijā nav vietas koloniālisma aģentiem".

Kadafi valdības informācijas ministrs Musa Ibrahims preses konferencē paziņoja, ka nemiernieku uzbrukumā galvaspilsētai gājuši bojā 1300 cilvēku, un raksturoja cīņu par galvaspilsētu kā "īstu traģēdiju". Šo bojāgājušo skaitu nav apstiprinājuši neatkarīgi avoti.

Ibrahims arī apgalvoja, ka Kadafi režīms "vēl ir stiprs, un tūkstošiem brīvprātīgo un karavīru ir gatavi cīnīties".

Nīderlandes pilsētā Hāgā Starptautiskās krimināltiesas prokurors Luiss Moreno-Okampo apstiprināja, ka ir aizturēts Kadafi dēls Seifs al Islāms. Starptautiskā krimināltiesa ir izdevusi orderus Seifa al Islāma aizturēšanai par noziegumiem pret cilvēci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!