Foto: Reuters/Scanpix
Valsts Nacionālās pārejas padomes pārstāvji lūguši Ziemeļatlantijas aliansei pagarināt operācijas "Apvienotais aizstāvis" termiņu vismaz līdz novembra beigām, otrdien informē aģentūra "Interfax".

"Es lūdzu NATO palikt vismaz uz mēnesi," runājot Bengazī, paziņojis Lībijas naftas un finanšu ministrs Alī Tarhuni.

Jau vēstīts, ka NATO padome galīgo lēmumu par operācijas izbeigšanu pieņems trešdien 26. oktobrī.

Alianes pārstāvji pieļāvuši, ka iepriekš organizācijas ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena nosauktais operācijas beigu termiņš - 31. oktobris - var tikt pārskatīts.

Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē un Lielbritānijas aizsardzības ministrs Filips Hamonds izteikušies, ka, lai arī NATO operāciju tās sākotnējā veidā vajag izbeigt, ar Lībijas valdību jāvienojas par "pārejas periodu".

Jau vēstīts, ka pagājušajā piektdienā 21. oktobrī padome vienojās, ka operācija jānoslēdz līdz 31. oktobrim. Līdz tam NATO veiks situācijas monitoringu, solot reaģēt, ja tiks apdraudēti mierīgie iedzīvotāji. 

Organizācijas oficiālā pārstāve Oana Lungesku pirmdien paziņoja, ka NATO " negrasās paturēt bruņotos formējumus Lībijas tuvumā."

"Ir skaidrs, ka tik sarežģīta operācija kā " Apvienotais aizsargs", kurai ir trīs dažādi mandāti :lidojumu aizliegumu zonas nodrošināšana, ieroču embargo un iedzīvotāju aizsardzība, nav pārtraucama ar vienu slēdža kustību. Tam nepieciešams laiks, taču skaidrs, ka nav vēlmes turēt karaspēku Lībijas tuvumā," klāstīja Lungesku.

Kā ziņots, par operācijas izbeigšanu tika paziņots pēc Lībijas līdera Muamara Kadafi nāves .

Kā ziņots, miltārā misija Lībijā  tika uzsākta, lai īstenotu ANO Drošības padomes 1973.rezolūcijā par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas, kas ļāva lietos spēku  Lībijas civiliedzīvotāju aizsardzībai. 

ANO sankcionētu militāro operāciju   Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā uzsāka Lielbritānija, Francija un ASV.

31.martā operācijas  vadību pārņēma NATO. Misijas laiks tika notiekts 90 dienas, tā divreiz pagarināta - jūnijā un septembrī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!