Foto: LETA

Somija Eiropas Savienībā (ES) liegusi iebraukt Krievijas politiskās konjunktūras centra vadītājam Sergejam Mihejevam, kurš bija plānojis doties uz Rīgu un uzstāties ar priekšlasījumu, raksta "Latvijas Avīze".

Tomēr prasība liegt Maskavas politologam iebraukšanu Šengenas zonā nākusi nevis no Latvijas, bet Lietuvas drošības iestādēm.

Mihejeva vizīti Latvijā gatavoja mediju klubs "Formāts A3", viņš bija paredzējis sniegt pamācības, kā Baltijas valstīm vajadzētu veidot draudzīgas attiecības ar Krieviju, kā arī sniegt skatījumu uz Ukrainas notikumiem, norāda medijs.

Lai gan Latvijas Drošības policija bija pieminējusi klubu "Formāts A3" savā gada pārskatā, šķēršļi tā darbībai līdz šim netika likti.

"Latvijas Avīze" norāda, ka iespējamais iemesls Mihejeva iekļaušanai Šengenas "melnajā sarakstā" bijuši viņa izteikumi par Ukrainu "Formāta A3" pasākumā Viļņā šā gada martā. Tur viņš pamatojis vairākas Krievijas prezidenta Vladimira Putina tēzes par to, kāpēc notika Krimas aneksija. Mihejevs izteicies, ka Ukrainā pēc Maidana protestiem pie varas esot nonākuši antisemīti un banderovieši.

Politologs arī izsmējis paziņojumus par Krimas okupāciju, skaidrojot, ka parasti okupācijai līdzi nāk degošu ēku un raudošu bērnu attēli, taču tā Krimā neesot bijis.

Lai gan šonedēļ uz tikšanos Rīgā Krievijas politologs nevarēja ierasties, pasākums netika atcelts, bet noticis videokonferences formātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!