Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija otrdien oficiāli atzina Sīrijas opozīcijas izveidoto koalīciju par vienīgo Sīrijas tautas pārstāvi.

"Viņas majestātes valdība ir nolēmusi atzīt Sīrijas revolucionāro un opozīcijas spēku nacionālo koalīciju kā vienīgo likumīgo Sīrijas tautas pārstāvi," Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs paziņoja parlamenta deputātiem, piebilstot, ka šāds lēmums pieņemts pēc piektdienas tikšanās ar koalīcijas līderiem, kas viņam apliecinājuši, ka viņiem ir atbalsts Sīrijas iekšienē un viņi ievēros cilvēktiesības.

Heigs teica, ka lūdzis Sīrijas opozīcijas koalīciju iecelt savu politisko pārstāvi Lielbritānijā.

"Viņiem ir daudz jādara, lai iegūtu pilnīgu Sīrijas iedzīvotāju atbalstu un daudz efektīvāk koordinētu opozīcijas centienus," norādīja Lielbritānijas ārlietu ministrs un uzsvēra, ka "Sīrijas, plašāka reģiona un Lielbritānijas interesēs ir atbalstīt viņus [Sīrijas opozīcijas koalīcijas veidotājus] un ierobežot ekstrēmistu grupējumu izplatīšanos".

Lielbritānijas ārlietu ministrs arī paziņoja, ka Londona palielinās savu atbalstu un palīdzību koalīcijai, kas cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Kairā bāzētā Sīrijas opozīcijas koalīcija otrdien apsveica Lielbritānijas lēmumu atzīt to par Sīrijas tautas vienīgo pārstāvi.

"Tas ir ļoti nozīmīgs solis, un domāju, ka tas mudinās vēl vairāk sīriešu pievienoties koalīcijai un uzticēties tai, un tas arī mudinās citas Eiropas valstis to atzīt," koalīcijas pārstāvis Valids al Bunni teica ziņu aģentūrai "Reuters".

Jau ziņots, ka Sīrijas opozīcijas organizācijas sanāksmē 11.novembrī Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par opozīcijas nacionālās koalīcijas izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Francija bija pirmā Rietumvalsts, kas atzinusi Sīrijas opozīcijas koalīciju. To atzinusi arī Turcija un visas sešas Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis – Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija. Arī Arābu līga atzina jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas opozīcijas "likumīgo pārstāvi un galveno sarunu vedēju ar Arābu līgu".

Pirmdien koalīciju atzina arī Eiropas Savienība un Itālija, tomēr tās atzina koalīciju par "Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi", tomēr neatzina to par vienīgo.

Nemieros Sīrijā pret Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 39 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!