Foto: Kadrs no video

Britu aizsardzības tehnoloģiju kompānija "BAE Systems" publiskojusi video ar bezpilota kaujas lidmašīnas "Taranis" pirmo lidojumu. Šis lidaparāts ir spējīgs darboties un noteikt mērķus bez cilvēka vadības, vēsta raidsabiedrība RT.

Ķeltu pērkona dieva vārdā nosauktā lidaparāta izmēģinājuma lidojums nofilmēts pagājušajā gadā.

Astoņu tonnu smagais un 11 metru garais daļēji autonomais lidaparāts paredzēts starpkontinentāliem lidojumiem un triecieniem kā pret gaisa, tā sauszemes mērķiem. Līdz šim 221 miljonu eiro izmaksājušo projektu finansē Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, kā arī kompānija "Rolls Royce" un "General Electric".

Tomēr aktīvistus jau kopš projekta pirmās prezentācijas 2010. gadā uztrauc lidaparāta spēja noteikt mērķi, izmantojot "pilnībā autonomo gudro sistēmu". Tas vieš bažas par to, vai nākotnes bezpilota lidaparātiem ļaus pašiem uzbrukt un iznīcināt mērķus.

Tehnoloģijas, kas spējīgas autonomi darboties un pašas noteikt mērķus, ir iesauktas par "robotiem slepkavām". Ar tādām tehnoloģiskajām iespējām esot aprīkots arī amerikāņu "X-47B" un franču "Neuron" lidaparāts, skaidro RT.

Šo tehnoloģiju pretinieki, bažījoties par nākotnes robotizētajiem kariem, vēlas panākt likumu, kas aizliegtu robotizēto ierīču izmantošanu cilvēku nogalināšanā bez pilota iesaistes.

Bezpilota lidaparātu darbībā parasti ir iesaistīts cilvēks, kurš skatās ekrānā, redz mērķi un nospiež pogu raķešu izšaušanai, skaidro Nobela Miera prēmijas laureāte Džodija Viljamsa, kura iesaistījusies kampaņā pret autonomajiem "robotiem slepkavām".

Tomēr militāristi strādā pie tehnoloģijām, kurām nebūs vajadzīga cilvēka iesaiste mērķa iznīcināšanā, turpina politiskā aktīviste, kura pasaulē pazīstama ar darbu pie kājnieku mīnu aizliegšanas.

Viljamsa uzskata, ka lēmumā par personas nogalināšanu ir jābūt iesaistītam cilvēkam, to nedrīkst uzticēt mašīnai. Viņa argumentē, ka tehnoloģijās var rasties kļūdas, kā arī tās ir pakļautas hakeru uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!