Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns svētdien licis saprast, ka Londona tuvāko dienu laikā piedāvās Skotijai lielāku patstāvību nodokļu un sociālajā jomā, ja tā 18.septembrī nobalsotu par palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā.

Šāds paziņojums izskanējis drīz pēc tam, kad jaunākajā pētniecības centra "YouGov" aptaujā Skotijas neatkarības atbalstītāji pirmo reizi guvuši pārsvaru pār neatkarības pretiniekiem.

Skotijas premjerministrs Alekss Salmonds gaidāmo Lielbritānijas piedāvājumu vērtējis kā "panikā piedāvātu kukuli".

Kā tikmēr atgādinājis Osborns, atdalīšanās gadījumā Skotija nevar cerēt paturēt sterliņu mārciņu kā savu valūtu. Pēc viņa teiktā, tas līdzinātos situācijai, ja pēc laulības šķiršanas ģimene patur kopīgu bankas kontu.

"Skotiju gaida ļoti liela izšķiršanās. Ja cilvēki vēl pieļauj, ka viņi var palikt mājās, ka viņiem nav jāiet uz referendumu un jābalso pret atdalīšanos, tad šodien viņiem vairs nedrīkstētu būt nekādu šaubu," ministrs sacījis BBC televīzijai. "Nekādu "ja...", nekādu "bet..." - mēs nedalīsimies mārciņā, ja Skotija aizies no Apvienotās Karalistes".

Jau ziņots, ka "YouGov" aptaujā, kas veikta pēc "Sunday Times" pasūtījuma, par Skotijas atdalīšanos iestājušies 51% respondentu, bet 49% aptaujāto solījuši balsot pret neatkarību. Šajos rezultātos nav ņemti vērā neizlēmušie vēlētāji.

Lai gan 2% starpība nepārsniedz kļūdas robežu, tomēr šie rezultāti neilgi pirms 18.septembra balsojuma dod jaunas cerības Salmonda Skotu Nacionālajai partijai (SNP).

"Sunday Times" arī raksta, ka karaliene Elizabete II lūgusi laikrakstu ik dienas sniegt informāciju par situāciju ap gaidāmo referendumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!