Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas juristi notriektās Malaizijas lidmašīnas lietā gatavo vairāku miljonu sterliņu mārciņu prasību pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa tuvākā loka cilvēkiem, svētdien vēsta laikraksts "The Sunday Telegraph".

Juridiskās firmas "McCue & Partners" juristi jau apmeklējuši Kijevu, lai apspriestu jautājumus, kas skar pierādījumu bāzi, norāda izdevums.

Pievienoties prasībai tiks piedāvāts upuru ģimenēm.

Šī lieta varētu "uzsvērt lomu", kas Krievijai ir Austrumukrainas konflikta uzkurināšanā.

Civillietā pierādījumu bāze var būt mazāka nekā krimināllietā, tāpēc Kremļa augstākās amatpersonas būs iespējams saukt pie atbildības, pat ja oficiālā izmeklēšana vēl nebūs sniegusi atbildes, izdevumam paskaidroja informācijas avots.

Prasība, kas, visticamāk, tiks izskatīta ASV tiesās, palīdzēs atklāt Putina un viņa tuvākā loka aktīvus.

ASV uzskata, ka Krievija ir atbildīga par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu. ASV ir pārliecinātas, Krievija piegādā kaujiniekiem Ukrainas austrumos smago bruņojumu, arī pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas 17.jūlijā tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas "Buk" izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!